Štampa
Kategorija: Vesti
Pogodaka: 3762

Kje: Galerije Riemer, Stari trg 15, 3210 Slovenske Konjice
Kdaj: 19.09.2014 - 10.10.2014
Organizator: SLOVENSKO SRBSKO KULTURNO HUMANITARNO DRUŠTVO SREČANJE

Odprtje razstave fotografij: Solunska fronta v objektivu Dragoljuba Pavlovića

V sodelovanju z ambasado Republike Srbije v Sloveniji, Slovensko srbsko kulturno humanitarno društvo SREČANJE - SRETENJE v Riemerjevi galeriji odpira razstavo Solunska fronta v objektivu vojaškega slikarja in fotografa Dragoljuba Pavlovića. Razstava je posvečena začetka 100. obletnice prve svetovne vojne. Gostujočo razstavo Narodnega muzeja Valjevo iz Srbije bomo v Riemerjevi galeriji predstavili v sklopu razstav, ki zaznamujejo 100. obletnico prve svetovne vojne.

Serija fotografij solunske fronte v Pavlovićevem objektivu, zajema fotografije vseh večjih vojaških operacij, med njimi tudi bitke na območju Gorničeva in zajetje Kajmakčalana septembra 1916 ter spopad v pristanišču Črne reke in osvoboditev Bitole novembra 1916.

Med solunsko ofenzivo je bilo ubitih 42.725 ljudi. Na srbski strani so se bojevali tudi slovenski prostovoljci, ki so prebegnili iz avstro-ogrske strani, zato ima solunska fronta pomembno mesto tudi v kolektivnem spominu Slovenije, so zapisali organizatorji.

Dragoljub Pavlović (1875-1956) je izhajal iz ugledne duhovniške družine, študiral je na Umetniški akademiji v Münchnu, diplomiral iz ikonoslikarstva v Rusiji, pozneje pa je kot profesor v semenišču delal v Beogradu. Kot dopisnik, vojni fotograf in slikar je v srbski vojski spremljal in pokrival vojne od leta 1912 do 1918.

Med pomembnejše sklope njegovega fotografskega opusa sodijo posnetki obrambe Beograda iz leta 1914 in serija fotografij s solunske fronte (1916-1918), ki prikazujejo življenje srbskih sil na odseku Donavske divizije, kjer je Pavlović deloval.

Soorganizatorja dogodka sta Splošna knjižnica Slovenske Konjice in TIC Slovenske Konjice