Štampa
Kategorija: Vesti
Pogodaka: 2471

Друга по реду манифестација Музеји Србије, десет дана од 10 до 10 ове године одржаће се од 12. до 21. маја и биће до сада највећа национална музејска иницијатива на територији Србије, најављено је данас на конференцији за новинаре одржаној у Министарству културе и информисања.

"Мислим да је заиста импресивно то што ће већ друге године 10 дана, од 10 до 10 на 144 локације у Србији, 80 музеја у 55 места у Србији отворити врата

за своје посетиоце. Не само да дођу и да виде изложбу, већ да постану активни саборци у томе како ће изгледати наши музеји у 21. веку", изјавио је министар културе и информисања Иван Тасовац на представљању манифестације..

Бесплатни програми обухватиће читав низ изложби и пратећих активности у виду тумачења поставки, радионица, дечијих програма, предавања, филмова, концерата, јавних разговора и других садржаја. Улаз је бесплатан током свих десет дана.

Министар Тасовац рекао је да ће овогодишња манифестација бити отворена у реновираној Манаковој кући. Он је истакао да музеји у нашем времену не треба да буду маузолеји, већ места сусрета, дијалога, учења и уживања, као и да је потребно да културно благо буде што доступније.

Манифестација обухвата Међународни дан музеја (18.мај), 12. Европску ноћ музеја (21. мај) и Националну недељу музеја.

Директорка Народног музеја Бојана Борић Брешковић рекла је да је тема овогодишње манифестације "Мој музеј, мој град" и да је циљ да се повежу локална заједница и музеј.

"Окупили смо градове од Александровца до Шида, или како популарно кажемо од А до Ш", навела је она и додала да ће током свих дана манифестације бити организовано више од 40 изложби.

Манифестација се одржава под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, уз подршку Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање АП Војводине, Секретаријата за културу Града Београда, Градске управе за културу Нови Сад, Музејског друштва Србије и Националног комитета ICOM Србије.

Управница Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски навела је да ће у Новом Саду у манифестацији учествовати 13 установа.

"Биће отворене и приређене 23 изложбе, 15 предавања, 28 стручних и кустоских предавања, 11 пројекција филмова, седам концерата и 20 радионица за децу", додала је она.

Према њеним речима, на нивоу Војводине учествоваће 14 градова и установа, а укључена су и мања места попут Кикинде, Шида, Куле, Руме, Врбаса, Беле Цркве и Идвора.

Више информација о учесницима и програмима може се пронаћи на веб-сајту манифестације www.muzejisrbije.rs, на веб-сајту Народног музеја у Београду, као и на друштвеним мрежама Facebook, Twitter и Instagram.