Štampa
Kategorija: Vesti
Pogodaka: 3096

Na Trgu Republike večeras je održan skup "Za poštene izbore" u organizaciji Pokreta slobodnih građana, a koji su podržale i druge opozicione partije. Učesnici skupa su poručili da traže stvaranje uslova za održavanje fer, slobodnih izbora.

Skup je počeo uz zvuke pesme "Ovo je zemlja za nas", a na početku su se sa pristalicama "fer i slobodnih" izbora, kako ih organizatori nazivaju, pozdravljali i fotografisali Saša Janković, lider PSG, Božo Prelević, Srđan Škoro i Aida Ćorović, kiji su u vrhu pokreta. Među prvima je pristigao i Vuk Jeremić, lider Narodne stranke, koji je usaglasio zahteve sa Pokretom slobodnih građana za izlazak na beogradske izbore. Okupljeni su mogli da pozdrave i Borisa Tadića, predsednika SDS, koji je bio prisutan tokom celog skupa. Na početku protesta okupilo se oko 1.000 građana,  među kojima su bili i istoričar Čedomir Antić, jedan od predvodnika petooktobarskih protesta, Borko Stefanović, lider Levice Srbije, Đorđe Vukadinović, narodni poslanik NSPM i brojne druge javne ličnosti.

U međuvremenu su građani pristizali u još većem broju da čuju pozdravnu reč Aide Ćorović, aktivistkinje za ljudska prava, reditelja Janka Baljka, Gojka Tešića, istoričara, književnika i profesora, i advokata Vladimira Gajića, Filip Vukša, student i aktivista i glumac Sergej Trifunović.

Oko 4.000 ljudi slušalo je Aidu Ćorović dok objašnjava kako ne može da nađe reči kojima bi pozdravila okupljene dok su deca iz nekoliko beogradskih škola otrovana, nema "jačih" reči za objašnjenje slike Beograda u kome živimo od slike saobraćajnih gužvi i kolapsa zbog raskopanih ulica... Poniženost je koja bi otvorila okove naše slobode, naglasila je Ćorović dok su ostali skandirali u znak podrške.

- Da li vam je neobično da Srbijom opet krstare crni džipovi bez tablica iz koji vrebaju nabildovani bezvrati tipovi sa bejzbol palicama? Da li vam je odvratno saznanje da opet gledamo njuške opskurnih likova iz devedesetih i da nam se na velika vrata vraćaju satrapi tih užasnih vremena, razni Bojići, Vučelići i slični njima? Da li se osećate poniženo zbog saznanja da smo jedna od najsiromašnijih država u Evropi - upitala je Ćorović.

Reditelj Janko Baljak pozvao je okupljene da se suprotstave vlasti "koja ukida jesen otpočinjući novogodišnje slavlje u oktobru sa lažnim sjajem rasvete koja je nabavljena na nameštenim tenderima".

- Ova vlast bi da nam ukine i godišnja doba, da Deda Mrazom i preskupim novogodišnjim osvetljenjem skrene pažnju sa svakodnevnih laži, krađa i maltretiranja građana prestonice. Neko je preračunao da se za novac uložen u svetiljke moglo obezbediti 32.000 učeničkih stipendija u Srbiji. Ime i prezime ove vlasti je nasilje - istakao je Baljak.

Gojko Tešić, književnik i profesor, svoje izlaganje započeo je stihovima pesme Dositeja Obradovića "Vostani Serbie". On je okupljene podsetio da je u mutnim i mračnim vremenima, pre više od dve decenije, Trg na kome stoje važio za "Trg pobune i slobode", i poželeo da on to i danas bude. Prema njegovim rečima, Trg republike bi trebao da postane Trg ujedinjenja opozicije, jer je to u ovim vremenima preko potrebno.

- Nasušna je potreba ujedinjenja razumne, trezvene, mudre i osvešćene opozicije, bez obzira na izvesne programske nepodudarnosti. Zaboravite čarke i sitne omraze, ujedini te se zbog onoga što je najpotrebnije nesrećnoj Srbiji i njenom narodu - poručio je Tešić okupljenim opozicionim liderima.

Vladimir Gajić rekao je građanima da prisustvuju novom demokratskom početku Srbije, i uverio ih da promena akutelnog sistema i vlasti nije moguća bez promena i demokratije.

- Ako želite da promenite društvo u kome vladaju mafijaška pravila igre, ako ne želite da se utvare JUL-a vraćaju na vlast kao da se pre 17 godina ništa nije dogodilo, ako ne želite da živite pod komandom lažnih doktorata i diploma nadam se da ćete krenuti sa nama na ovaj put za slobodu - pozvao je Gajić. On je apelovao na građane da ne odustaju od svojih prava za koja su se borili pre 17 godina 5. oktobra.

- Danas se politički leševi Miloševićevog režima sprdaju sa onim što je narod legitimno stekao, a to je sloboda, podsetio je Gajić dodajući da veruje u duh slobode i pravde koji još uvek postoji u Srbiji. On je naglasio da je aktuelna vlast "patentirala" novi vid korupcije - "da krade po zakonu, a protiv Ustava čime ukida pravnu državu na najbezočniji ali prividno legalan način", zaključio je predsednik Advokatske komore Beograda. On je podsetio na zahteve opozicije za održavanjem fer i slobodnih izbora i uslove izbornog procesa koje su usaglasili Saša Janković i Vuk Jeremić.

Student Filip Vukša upitao je okupljene zašto njegova generacija masovno odlazi u inostranstvo i odgovorio da je to zato što je "jedna vlast okupirala sve, a napreduju samo oni blisku njima". On je rekao da se zalaže za promene u društvu kako ne bi mora da uzima džeparac od mamine plate i tetkine penzije ili čeka posao preko zadruge, već da može da napreduje u svom poslu iako nije član neke stranke. Vukša je podsetio i na održavanje studentskih protesta posle predsedničkih izbora u aprilu, kada je veliki broj njegovih vršnjaka pokazao na ulicama šta misli o aktuelnoj vlasti.

- Mase su se podigle, izašli smo na ulice mi studenti, građani svesni i obični ljudi, na ove reči okupljeni su gromoglasno reagovali u znak podrške, a kada je Vukša ukazao da su na skupu i studenti Pavle i Gavrilo, koji su dobili prekršajne prijave kao organizatori skupa, masa je glasno negodovala.

- Tim prijavama se sudi svima nama, svi smo mi optuženi! Hajdemo sa njima na sud da dokažemo da smo Beograđani, a ne prestupnici - završio je Vukša uz gromoglasan aplauz rekavši da je vreme da ovaj grad povede neko ko nije korumpiran i kompromitovan.

A onda je predstavljen sledeći govornik, Sergej Trifunović, kako ga je najavila Aida onaj Sergej, koga su svi pozdravili sa oduševljenjem. On je umesto govora čitao peamu Vladislava Petkovića Disa "Naši dani", uz napomenu da bi Dis verovatno bio uhapšen da je takvu pesmu danas "okačio" na Fejsbuk.

Posle stihova: "Razvilo se crno vreme opadanja, Nabujao šljam i razvrat i poroci, Podig'o se truli zadah propadanja, Umrli su svi heroji i proroci. Razvilo se crno vreme opadanja...", Trifunović je dodao da će aktuelnu vlast rado snabdevati literaturom kada budu u zatvorima. "A Vučiću sam već spremio knjigu "Pljuvaću po vašm grobovima" Borisa Vijana", dodao je on i pozdravio se najavljujući sledeći skup za 20. oktobar.

Među okupljenima bio je i Dušan Duda Ivković, košarkaški trener koji je bio jedan od osnivača i predvodnika PSG, ali se povukao sa pozicije u vrhu pokreta, tu je bio i Rade Veljanovski, profesor FPN. Ispred okupljenih je stajao veliki transparent sa porukom "Protiv izborne krađe" a vijorile su se zastave Srbije i Pokreta Slobodnih građana. Na skupu su bili i mnogi studenti i drugi učesnici aprilskih Protesta protiv diktature.

Raskopani Trg republike

Lider PSG Saša Janković danas je na Tviteru uoči skupa napisao da je gradska vlast baš danas počela radove na Trgu i da prave prepreke i blato, iako je skup prijavljen pre pet dana.

Piše: A. Popović