Štampa
Kategorija: Vesti
Pogodaka: 2671

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da zamrzavanje kosovskog konflikta nije u interesu Srbije, jer niko ne može da garantuje da Albanci neće na silu pokušati da preuzmu potpunu kontrolu nad severnim delom Kosova.

"Imate li nekoga ko će da garantuje da sever neće biti nasilno zauzet? I ako mi uđemo da branimo Srbe, onda imamo pretnju NATO-a da smo ušli u sukob s njima. To su mi rekli ne jednom, nego sto puta. I posle onog što se desilo Marku Đuriću rekao sam da Srbija neće da ćuti, ne precizirajući šta time mislim, a oni su onda održali 10-12 vežbi s Kosovskim snagama bezbednosti. Šta mislite zašto? Prezentacija sile", rekao je Vučić u Palati Srbija.

On je dodao da se nije uplašio i da nije zadivljen tom silom, ali da nije neodgovoran i da neće da potcenjuje te pretnje.

 "Zato je bolje da se politički učini sve da se sačuva mir i stabilnost. Ako će zamrznuti konflikt da traje pet godina, recimo, da li iko veruje da Albanci neće pokušati da zauzmu na silu sever i dovedu nas pred svršen čin? Da imamo garancije - neka traje. Ali zaboravite onda i na evropski put i sve ostalo", rekao je Vučić.

Govoreći o najavama uključivanja pojedinih država u dijalog Beograda i Prištine, Vučić je rekao da je Srbiji prihvatljivo da Evropska unija posreduje, ali da nije realno očekivati da će dogovor biti ostvaren bez SAD i Rusije.

On je, međutim, rekao da nije u redu da se u dijalog uključuju samo one zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova i ocenio da je i dalje značajno veća mogućnost da do dogovora ne dođe.