Štampa
Kategorija: Vesti
Pogodaka: 2649

Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije organizuje jednočasovni protest zbog visokih cena goriva i nagomilanih problema. Ako se gorivo ne reši, radikalizuje bunt

U ponedeljak 11.juna, u 8.30. poljoprivrednici okupljeni u Nezavisnoj asocijaciji poljoprivrednika Srbije krenuće u protestnu vožnju traktorima. Ta odluka je doneta jednoglasno, na sastanku upravnog odbora ove organizacije, a poljoprivrednici će protestovati u znak upozorenja na alarmantnu situaciju u ovoj branši, zahtevajući da se hitno reši problem enormno visoke cene goriva, a onda i ostali.

-Naše članice zakazuju sastanke i donose odluke o maršutama i organizaciji protesta. Prijavljujemo okupljanja po zakonskoj proceduri. Odziv poljoprivrednika je veliki, mnogo veći nego što smo očekivali, kaže za Agrosmart predsednik UO Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić.

Napominje da će protestna vožnja trajati sat vremena, zasad samo kao upozorenje na stanje u poljoprivredi.

-Ako nam se ne izađe u susret, radikalizovaćemo protest. Dosta je neispunjenih obećanja, ne možemo više to da prihvatimo. Pogrešno su postavljene teze, akcenat se stavlja na to da kod poljoprivrednika ima zloupotrebe, umesto da sistemski postave stvari, da se uredi registar poljoprivrednih gazdinstava. To treba da reše nadležni i to je jednostavno – vidi se koja gazdinstva kupuju đubrivo, seme i ko prodaje robu, a ko ne funkcioniše tako – objašnjava Jakšić.

On ističe da će revolt poljoprivrednika u ponedeljak biti iskazan pre svega zbog visoke cene goriva.

-Zašto je u Srbiji najviša cena? Evropski farmeri plaćaju 60 do 70 evrocenti litar, odnosno oko 90 dinara, a mi i do 170. Tražimo da se reši taj problem. Poznato je da se akcize plaćaju na cigarete, alkohol, kafu, gorivo…, što u prevodu znaći porez na luksuz. Za nas poljoprivrednike rad na našim imanjima nije luksuz. Svojim radom mi pokušavamo da obezbedimo egzistenciju za svoje porodice i obezbedimo hranu za ostalo stanovništvo – naglašava Jakšić.

Protesti upozorenja će, kako kaže, u ponedeljak biti organizovani u Vojvodini i centralnoj Srbiji.

(Izvor: Agrosmart.net)