Štampa
Kategorija: Rasejanje
Pogodaka: 2270

 

У организацији Културног друштва „Златна реч“ из аустријског градића Ласе, протеклог викенда, седмог и осмог марта, у Бечу је одржан трећи међународни фестивал „САФКУ“.

Ове године је био посвећен Светом Сави а поводом осам векова аутокефалности Српске Православне Цркве.
       Председник жирија за одабир песничких радова који су штампани у зборничкој књизи „Светосавска звона – поезија шапуће о нама“ др Вјера Рашковић Зец  је одабрала радове осамдесет три аутора из целе Европе укључујући територије бивше заједничке државе СФРЈ.

Песме које су обележиле овогодишњи фестивал отвориле су својим ауторима потпуно нову могућност песничке афирмације, изражаја уметничких емоцијама, потребе по изражају вере као доказ да се православље може назвати српском душом. Зборник је објављен уз помоћ Министарства спољних послова – Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону. Корице књиге су украшене сликом Светог Саве што представља рад Звонка Димитријевића академског сликара из Беча и члана друштва „Златна реч“, док је своје мишљење о књизи дао и др Угрин Поповић- свештеник и књижевник.

Лево: Марија Васовић добитница прве награде и Славица Клеин организатор 

 

  Лево: Наталија Томић добитница прве награде конкурса

На конкурс је пристигло 429 рада, од чега значајан број припада младим ауторима: основцима, средњошколцима, студентима и још увек неафирмисаним ауторима.  Нарочито треба истаћи приврженост младих аутора српској култури и традицији, својој религији, језику и писму. Изузетан утисак оставља зрелост ове поезије те њен духовни, рефлексивни и надасве емотивни слој. Подршку младим колегама дали су и аутори старијих генерација, међу којима има већ афирмисаних књижевника попут Милорада Куљића.
 Учешће у овом зборнику узели су и уважени оци СПЦ и то не само као аутори песама, већ и као поетски теоретичари. Стајући својим благословом уз „песничко стадо“  још једном су нас подсетили на извор и смисао постојања: „На почетку беше реч и та реч беше песма“. Светосавска звона исплела су у овом зборнику венац од матице Србије, преко региона и света и навек нас повезали у слави и поклоњењу првом српском књижевнику утемељитељу наше цркве и школе Светом Сави!  Помоћ у реализацији пројекта нам је пружила и посластичарница Limoncello у власништву наше Српкиње  Весне Мошић из Крагујевца у којој су се наши песници дружили уз поезију, да би сутрадан у просторијама СКЦ „Стеван Мокрањац“ у Бечу било одржано финално вече предвиђено за додељивање прикладних награда награђеним ауторима и уручење захвалница учесницима конкурса.

 
       На промотивно финалној вечери о зборнику су говорили проф. Светлана Матић из Беча као и књижевник Милорад Куљић. Обраћајући се присутнима и Светлана и Милорад су се сложили да овај већ трећи песнички сусрет у организацији друштва „Златна реч“  нимало не заостаје по квалитету од прва два, напротив.
       Са фестивала је послата порука да  у расејању треба  што више истицати нашу културу не дозволити да наши књижевни великани из 19 века, али и сви други који су на било који начин задужили српство не падну у заборав згажени временским протеком.
Инфо: У.О. „Златна реч“