Štampa
Kategorija: Rasejanje
Pogodaka: 1882

Prof. dr Kaplan Burović - Akademik (Ženeva - CH)

Ima vremena što sam čuo za nekakvog srpskog učitelja, koji je napravio bukvar, ili čitanku, za osnovne škole, gde piše da su Albanci starosedeoci, autohtoni, pa i Iliri. Posle toga sam slušao od mnogih Srba da se pravdaju za svoju indoktrinaciju veliko-albanskom falsifikovanom istorijom još u klupama osnovne škole.

I Papa Pijo II 1458-1462 zabeležio je niz istorijskih podataka koje bi današnji istoričari da sakriju, al' im ne dozvoljava Prof, dr Kaplan Burović - akademik

 

Pečat je svemu ovome stavio eks-presednik Jugoslavije Dobrica Ćosić sa njegovom indoktrinacijom, ma da i njemu treba da oprostimo, jer je sigurno tim bukvarom vaspitan (Ili kojim sličnim !) od kad su ga roditelji poveli u školu.
Najzad, ovih dana, dopade mi u ruke udžbenik ISTORIJA za 6 razred osnovne škole, treće izdanje Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd 2004, autora Rade Mihaljčić.
Kako vidimo iz ovog udžbenika, Ministarstvo prosvete i sporta Republike Srbije rešenjem broj 650-02-00020/2002-02 od 20. maja 2002. godine odobrilo je ovaj udžbenik za izdavanje i upotrebu u 6. razredu osnovne škole.
Znači – najmanje od 2002. godine naša se deca truju jednom neistinom o Albancima, koja nam je jako-jako skupo koštala.
Kao urednik tog udžbenika figuriše Nebojša Jovanović.
Odgovorni urednik : dr Petar Pijanović.
Direktor i glavni urednik: Radoslav Petković.
Recenzenti: akademik Sima Ćirković, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu,
Nadežda Kostić, nadzornik za istoriju Nišavskog okruga,
Ivan Lukić, profesor Osnovne škole «Nikola Vukićević» u Somboru.
U predgovoru ovog izdanja autor pretendira: «Nastojao sam da u odnosu na dosadašnje udžbenike….izvršim stroži odbir činjenica i da ih razumljivim i pristupačnim tekstom uobličim».
Udžbenik je posvećen srednjem veku srpskih država sve do prodora Turaka u Hrvatsku i Ugarsku i seobe Srba. Sem o Srbima tu se govori i o srpskim susedima vremena. Između ostalih tu se govori i o Albancima, kojima posvećuje isti broj stranica, kao i svim drugim susedima.
Na strani 151, između ostalog on piše : « Albanci vode poreklo od starosedeoca na Balkanskom poluostrvu, najverovatnije Ilira, romanizovanih u manjoj meri ».
Godina je 2004 ! Tačno pre deset godina – 1994., ja sam počeo sa objavljivanjem mojih albanoloških teza, kojima nedvosmisljeno dokazujem dokumentima, činjenicama i strogo naučnim argumentima da Albanci ne samo da nisu starosedeoci-autohtoni, već nisu ni Iliri. Vidite moje delo ILIRËT DHE SHQIPTARËT (ILIRI I ALBANCI),- albanološke studije na albanskom jeziku, Podgorica 1994, posebno moje delo KO SU ALBANCI ?. Za sve se tamo oslanjam na dokumenta, činjenice i argumenta dobro poznatih svetskih albanologa, pa i akademika, prof. dr Ećrema Čabeja, Boga albanske albanologije, koji priznaje da su Albanci došli iz Rumunije u Mat (Iznad Tirane), u desetom veku naše ere, što znači da u ranom srednjem veku (Kad su nestali sa Balkana Iliri !), oni nisu bili nigde u današnjoj Albaniji. Vidite njegovo delo « Disa mendime mbi marredheniet gjuhesore rumuno-shqiptare », časopis STUDIME FILOLOGJIKE, Br. 1, Tirana 1975, str. 52. Znači i sami su pošteni Albanci počeli da priznaju naučnu istinu o poreklu svog naroda, dok naši akademici, istoričari, nastavljaju da tapkaju u mesto indoktrinirani albanskom falsifikovanom istorijom, koja je nadahnjivala taj nesrećni narod šovinizmom i rasizmom, huškajući ga tako protiv svih naroda sveta, posebno protiv suseda, na čije teritorije pretendiraju kao na svoju ilirsko-pelašku prćiju.


Da su Srbi, Crnogorci i Albanci, poslušali glas razuma i pameti, glas g. Burovića, do zadnjeg rata nikada ne bi došlo. Mnoge majke, supruge, sestre i kćerke ne bi danas na sebi nosile crninu, a u duši tugu za najdražima. Obe strane su imale, a imaju i danas, razumne ljude – akademike i istoričare, ali isto tako imaju i političare, koji su daleko od istine, i koji, zbog svojih ličnih i prolaznih pozicija, uspevaju posvađati i dva oka u glavi, a nekmoli dva naroda.
Radovan MILIĆ
-književnik


Treba razumeti da g. Mihaljčić nije kriv. Tako su njega indoktrinirali, pa je tako i on indoktrinirao svoje učenike. Ali ne možemo da kažemo da nisu krivi i recenzenti, posebno akademik Sima Ćirković. Glavni krivac mislim da je Srpska akademija nauka i umetnosti, koja snom mrtvim nastavlja svoj višedecenijski medveđi san, iako sam joj više puta kucnuo na vrata, pa im i dostavio na poklon moja dela, ne samo na stranim jezicima, već i na srpkom.
Naglašavam da ovo nije jedini antinaučni stav ovog udžbenika. I Albanci najzad priznaše da je Skenderbeg bio Srbin, ali ne i SANU. Od vremena su Albanci s pravom izbacili iz istorije svog naroda Progonoviće, jer su bili Srbi, ali ih SANU ne prihvaća, jer ne zna šta će sa Srbima u Srbiji, kamo li da prihvati i one Albanije.
Halal im za mrtve, ali zašto se tako ponašaju i sa živima ?!