Štampa
Kategorija: Rasejanje
Pogodaka: 790

Pripadnici nemačke Carine sproveli su u utorak nekoliko racija na gradilištima širom Nemačke kako bi proverili status radnika i tom prilikom otkrili na desetine slučajeva rada na crno, uglavnom radnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije i Gruzije.

Tom prilikom kontrolisano je više desetina ljudi, a jedan od privedenih, čije ime je poznato redakciji, ispričao je svoju priču. Kako kaže, on je državljanin Srbije koji radi za jednu firmu iz Slovenije i poseduje "slovenačke papire", a poslodavac ga je poslao na teren u nemački grad Gisen. Nemačka finansijska policija u utorak je posetila i gradilište gde on radi i odatle privela u policijsku stanicu stotinak ljudi.

"Došli su sa 50 kombija. Bili su u uniformi, imali oružje, kao i suzavac. Niko od nas nije bežao jer smo mislili da smo tu regularno. Opkolili su ceo kompleks", ispričao je on.

Nekima su prilikom privođenja, kako kaže, stavljali lisice, a nekima ne. Bilo je i mlađih i starijih ljudi, radnika koji godinama rade u Nemačkoj. U stanici su ih ispitivali posredstvom prevodioca.

"Niko od nas nije znao da smo tu na crno, ja imam slovenačke papire, mesec dana sam u Nemačkoj. Ali ispostavilo se da s tim papirima ne možemo da radimo ovde", ispričao je on. Inače, kako dodaje, svima njima satnica manja od nemačkih radnika.

Posle razgovora u stanici rečeno im je da moraju da uplate 250 evra za kauciju, ali pošto nije imao novac kod sebe, on to nije učinio. Oduzeli su mu ličnu kartu i pasoš sa vizom, a dokumenta će mu, kako veruje, vratiti 2. maja kada ponovo treba da se pojavi u stanici.

Ispitivanje je, kaže, trajalo ceo dan i bilo je neprijatno. Među privedenima su bili mahom ljudi sa Balkana, najviše Srbi i Bosanci. Njegov poslodavac, dodaje, radi na rešavanju ove situacije.

Sada, kako kaže, ne zna šta će dalje biti i čeka odluku nadležnih nemačkih vlasti. Nemačka carina saopštila je da je juče preduzela veliku akciju kontrole gradilišta u cilju suzbijanja rada na crno.U fokusu kontrole bila su gradilišta, saopštila je carina.

Kurir.rs/Telegraf