Štampa
Kategorija: Srbija
Pogodaka: 1161

Председник Авганистана је недавно побегао из земље у хеликоптеру пуном златних полуга и кеша, а азил је добио у Емиратима. Србија је недавно у земљу вратила све резерве злата које су чуване у иностранству и тренутно располаже са 37,2 тоне овог племенитог метала у вредности од 1,9 милијарди евра, саопштено је за Радио Слободна Европа (РСЕ) из Народне банке Србије (НБС).

Како пише слободнаевропа.орг, као разлоге враћања златних полуга из сефова у Швајцарској и Енглеској, НБС је навела да је „у амбијенту појачане глобалне неизвесности, желела додатно да повећа сигурност и доступност свог монетарног злата“.

Иако се у последњој деценији многе земље у свету враћају куповини и складиштењу злата као најтрадиционалнијег облика и заштите од инфлације, ретке су оне које су у своје сефове вратиле комплетне резерве.

Гувернерка НБС Јоргованка Табаковић изјавила је 23. новембра да је после поруке председника Србије Александра Вучића „одмах, у року од два месеца, организовала пребацивање свих резерви злата у Србију“.

Вучић је, како је рекла, пре неколико месеци после састанка са представницима Међународног монетарног фонда, питао „да ли су резерве злата Србије напољу“.

„Рекла сам да јесу у иностранству, у Берну у Швајцарској и да је само једна тона остала у Лондону још из оног времена. Вучић ми је рекао да мисли да би то требало да буде овде у Србији, уз опаску – не знаш шта се у свету дешава“, рекла је Табаковић за телевизију Пинк.

Из НБС нису одговорили на питање РСЕ о каквом је конкретном ризику говорио председник Србије.

Злато се традиционално држи у сефовима иностраних банака, а у време нестабилности земље га повлаче и како би се осигурале да у случају кризе могу да га користе.