Свестан да у својим редовима нема кандидата за градоначелника Београда, Александар Вучић је у СНС увукао Александра Шапића. И кад су сви помислили да ће он бити кандидат Вучић је променио мишљење. Шапићу је обећао место председника странке, а место градиначелника понудио Зорану Јанковићу, градоначелнику Љубљане!

Иако ова вест многима делује као првоаприлска шала, она је 100% истинита. Пошто је и нама зазвучало невероватно, претходних недеља смо проверавали информацију коју смо добили. И испоставило се да је тачна. Наиме, Вучић је још пре неколико месеци разговарао са Јанковићем и у новембру месецу о томе обавестио и несуђеног градонацелника Шапића. Јанковић није ни прихватио ни одбио понуду. Затражио је рок до краја јануара да размисли и донесе одлуку.

Зоран Јанковић је четири мандата на челу Љубљане, почев од 2006. године. У једном тренутку, када је његова тек формирана странка Позитивна Словенија победила на изборима, био је и кандидат за премијера. Пре уласка у политику водио је Мерцатор од кога је направио регионалног гиганта. Више пута током градоначелниковања изношене су разне оптужбе на његов рачун, али никада ниједна није потврђена.

Управо пре неколико дана га је суд ослободио по оптужзби за утају пореза. Јанковић је рођен у Сараорцима поред Смедерева 1953. године у мешовитом браку Србина и Словенке. У Словенију се са породицом одселио 1964.

У Београду никада није живео. Често је долазио, али се задржавао само неколико сати или дана.

Истраживања на основу којих Вучић одлучује, показала су да би Јанковић донео СНС-у доста гласова у главном граду.

Да ли ће Јанковић заиста бити кандидат и како ће на увозног градоначелника реаговати Београђани, показаће време пред нама.