Štampa
Kategorija: Srbija
Pogodaka: 931

Da li je moguće naplatiti štetu na vozilu? Naravno da jeste, ali postoje određene procedure koje se moraju ispoštovati...

Noćna mora svakog vozača jesu rupe na putevima zbog kojih vozilo može ozbiljno da se ošteti, a osim toga može doći i do veće tragedije.

Problem je što su mesta gde su ulegnuća na putu ili rupe neretko neobeležena, pa ukoliko naletite na neku od njih, u najboljem slučaju mogu da vam stradaju gume i točkovi na automobilima.

U zimskom periodu učestalije su ovakve nezgode jer asfalt usled niskih temperatura puca, pa nije retka pojava da se ošteti vozilo.

O tome svedoče brojne objave na društvenim mrežama u kojima se ljudi masovno žale na oštećenja nastala usled otvaranja asfalta.

Tako je jedan od korisnika Tvitera objavio fotografiju ogromne rupe koja se nalazi u Stevana Filipovića u visini pružnog prelaza u Železniku, uz pitanje da li je moguća naplata štete jer su mu guma i felna uništene.

Odgovor je potvrdan, svako od nas može naplatiti štetu nastalu na vozilu zbog oštećenosti puteva, ali, postoji određen protokol.

Pre svega, morate znati šta da radite u trenutku nezgode. Bitna stavka je da ste prethodno poštovali propise, kao i da niste upravljali vozilom pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci.

Kada se nezgoda dogodi ne bi trebalo pomerati vozilo, a odmah treba problem prijaviti saobraćajnoj policiji koji moraju da izvrše uviđaj i naprave zapisnik o nezgodi. Policiji naglasite da u zapisnik stave da je vozilo oštećeno zbog lošeg kolovoza. U međuvremenu, potrebno je slikati vozilo iz više uglova kao i sva oštećenja nastala na vozilu.

Nakon toga, vozilo odvezite kod osiguravača kako bi sačinio zapisnik o oštećenju. Obavezno sačuvajte sve račune iz servisa nakon popravke, kao i od šlep službe (ukoliko ste morali da koritite njihove usluge).

Od svog osiguravajućeg društva preuzmite kopiju policijskog zapisnika. Nakon toga potrebno je podneti zahtev za naknadu štete JP "Putevi Srbije" ili, ukoliko je šteta nastala na području Beograda, u tom slučaju problem prijaviti JP "Putevi Beograda".

Naime, zahtev za naknadu štete treba poslati u pisanom obliku. U zahtevu je potrebno navesti precizno vreme i mesto gde se dogodila nezgoda, a poželjno je navesti i znos štete koji se potražuje. Zahtev je potrebno svojeručno potpisati, navesti adresu podnosioca i kontakt telefon.

Pored toga, potrebna vam je i sledeća dokumentacija.

    Zapisnik o izvršenom uvišaju MUP-a
    Zapisnik o opisu i proceni oštećenja ovlašćenog osiguravajućeg društva
    Računi o kupljenim delovima ili izvršenim uslugama na otklanjanju štete u skladu sa Zapisnikom o oštećenju vozila ukoliko je izvršena popravka štete
    Za vozila uzeta na lizing, neophodno je da korisnik vozila dostavi pismeno ovlašćenje lizing kompanije - vlasnik vozila, za podnošenje zahteva za naknadu štete i naplatu obeštećenja.

Zahtev za naknadu štete, uz navedenu dokumentaciju, predaje se pisarnici JP "Putevi Beograda", Žorža Klemansoa 19 na drugom spratu, radnim danima do 15:30h ili poštom na istu adresu. Ili kontaktirati JP "Putevi Srbije" koji će vam dati dalje instrukcije u zavisnosti od mesta gde se nezgoda dogodila.

Taj zahtev razmatra Komisija za naknadu štete JP "Putevi Beograda", a odluku o likvidaciji štete donosi osiguravač. Podnosilac zahteva biće pisano obavešten o odluci od strane osiguravača. U slučaju da podnosila zahteva nije zadovoljan odlukom, može podneti prigovor osiguravaču.

Podsetimo se kako je izgledala nezgoda kada je gotovo cela kabina kamiona propala u ambis u Beogradu. Naime, u Kostolačkoj ulici kod broja 21, zbog pucanja vodovodne cevi došlo je do urušavanja asfalta pa se stvorila ogromna rupa. Vozač je nekako uspeo da izađe iz kamiona, a na svu sreću ostao je nepovređen.