Štampa
Kategorija: Srbija
Pogodaka: 983

Levo: Saborac, brat iz Zrenjanina, i ja (Veliki petak 9. april 1999. pred odlazak na Kotu 601)

Pitanja postavlja borac Radovan B. Milić, pripadnik 125 MtB, BG2, Vojske Jugoslavije, jedinice odlikovane Ordenom narodnog heroja, koja je dejstvovala na Koti 601, upućena su predsedniku  Saveza Srba Slovenije Vladimiru Kokanoviću, sinu penzionisanog generala Miluna Kokanovića, a koja će po svoj prilici ostati bez odgovora.

Gospodine Kokanoviću!
Predsednik ste Saveza Srba Slovenije, mlad ste čovek, školovan, ambiciozan i voljan za rad pa bih Vas pitao:
.
1)  - Da li ste vernik, ako jeste, koju slavu slavite?

2)   - Kao aktivni učesnik u političkim dešavanjima i politički analitičar vidite li Srbiju kao članicu Nato-a, a posledično i kao članicu Eu i kada bi se to po vašem mišljenju moglo dogoditi?

 3)  - Šta bi Srbija kao zemlja time dobila, a šta bi izgubila zbog članstva u jednoj i drugoj organizaciji i kako bi se to odrazilo na građane R. Srbije?

 4) - Kako komentarišete izjave srpskog advokata Čedomira Stojkovića date slovenačkoj Medijskoj kući »Delo« u kojem se zalaže:
   - Da Evropska Unija i Amerika moraju snažno pritisnu Srbiju kako bi se udaljila od Rusije i svoju politiku uskladila sa politikom Eu?
   - Da niko iz srpske vlasti ne bi smeo biti pozivan nigde na razgovore sve dotle dok srpska država ne bude Ukrajini isporučila ubitačne ruske tenkove kao pomoć, a koje Srbija poseduje.
   - Da srpski mediji učestalo pišu o ustaškim grozotama koje su počinili nad Srbima u Jasenovcu, toliko često da nije daleko dan kada će srpske vlasti proterati hrvatskog ambasadora iz Srbije.
   - Da predstavnike srpske vlasti naziva nacistima, pitajući se šta bi Srbi kao narod izgubili ako bi priznali Kosovo?

5)   - Šta mislite: Da li je nacionalni interes Srbije da prizna Kosovo ne bi li se oslobodila »jalove« prošlosti koja je rezultirala vekovnim konflikom sa Šiptarima kako bi se konačno, bez opterećenja, posvetila svojim realnim pitanjima oko poboljšanja standarda građana, uređenja zdravstva, školstva itd…

6)   - Da li se nazire pozitivno rešenje slovenačkih vlasti u vezi dodeljivanja statusa nacionalne manjine Srbima i od čega to zavisi?
7)   - I na kraju: U Sloveniju ste došli pre nekoliko godina:
   - Da li ste bili član nekog srpskog društva u Sloveniji i kojeg?
   - Ko vas je »kandidovao« za predsednika Saveza Srba Slovenije?

8)   - Osim što ste predsednik Saveza Srba, kakav je Vaš status u Sloveniji, da li ste imalac slovenačkog pasoša i kako ste zadovoljni boravkom u zemlji divnih ljudi na sunčanoj strani Alpa?

Radovan B. Milić

Kota 601 (Košare)