Štampa
Kategorija: Srbija
Pogodaka: 6778

Саветник америчког државног секретара Дерек Шоле говорио је данас у Вашингтону пред Спољнополитичким одбором америчког Сената, током претреса посвећеног политици САД према Западном Балкану. На претресу је сведочио и специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар.

Председавајући Спољнополитичког одбора Сената Боб Мендез, упитао је Шолеа о „веома оптужујућем“ тексту Њујорк тајмса о Вучићу у којем се наводи о повезаности српског председника Александра Вучића са Беливуком, хулиганима и организованим криминалом.

Шоле је рекао да администрација верује да је извештавање тог листа „кредибилно“, али да не може да говори о детаљима из чланка.

Мендез је затим питао Шолеа да ли се Србија може сматрати кредибилним партнером, имајући у виду обелодањене податке.

„То морамо да тестирамо. Очи су нам отворене, позивамо председника Вучића и његове колеге на одговорност у погледу корупције и других активности“, одговорио је Шоле.

Додао је да је свестан да свуда у региону има корупције и да је она главна препрека интеграцијама Западног Балкана.

„Увели смо санкције многим људима у региону, и то не само у једном делу, него по целом региону где се корупција појављује“, навео је Шоле.

Подсећамо, Њујорк Тајмс је недавно објавио текст о председнику Србије Александру Вучићу, али и везама криминалног клана Вељка Беливука с државним руководством, што се дешава упоредо с доласком на власт СНС и Вучића 2012. године.

„Вучић има готово у потпуности контролу над свим аспектима јавног живота – од парламента, преко судова, полиције, бизниса….Хапшење Беливука и његове групе можда је једна од ретких одлука последњих година коју није контролисао“, пише у тексту.