Štampa
Kategorija: Srbija
Pogodaka: 10998

Hrvatski politikolog, Aleksandar Musić, smatra da je "ironija istorijskih strujanja da onaj koji je najviše govorio o izdaji Kosova i Metohiju i izdajnicima, najviše izdao", aludirajući na Aleksandra Vučića.

Gostojući na HRT-u ovaj politikolog je izneo svoje mišljenje o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, gde je jasno označio Aleksandra Vučića kao glavnog krivca za gubitak Kosova i Metohije.

- Ironijom istorijskih strujanja onaj koji je najviše govorio o izdaji i izdajnicima je najviše izdao. Ako se gleda šta je Aleksandar Vučić dao Republici Kosovo, od 2013. do 2023. godine, on je praktično sa dva Briselska sporazuma - 2013. i 2015. i Vašingtonskim sporazumom 2020. godine razgradio ostatke srpske državnosti na Kosovu, sve ono što je preživelo od 1999. godine - počeo je Musić.

Zatim je govorio o tome šta je sve Republika Srbija izgubila na teritoriji Kosova i Metohije u vreme vladavine Aleksandra Vučića.

- Dao im je srpsku policiju, srpsko sudstvo, električnu mrežu, telefonski broj, hidroelektranu "Gazivode", a ovi administrativni prelazi - Jarinje i Brnjak, što se govori u okvirima njegovog režima, postali su međudržavna granica. Sada je polako steran u ćošak, jer što je više klečao pred strancima i što je više pred njima bio ponizan, to je više uralao kod kuće. Sada se situacija promenila, pošto mu za vratom diše snažna nacionalistička opozicija. On više ne kontroliše nacionalističku, državno-nacionalističku i državno-udbašku scenu, nego postoje tri snažne grupacije koje mu dišu za vratom i zato ide u ovaj projekat "Pokreta za Srbiju", gde pokušava uvući sve živo i neživo da bi malo amortizovao taj pritisak - dodao je hrvatski politikolog.

- Njegova PR mašinerija se bavi pitanjem potpisa - "nije potpisao" i to na sva zvona oglašavaju, ali je to manje bitno, jer kada pogledaš sa visine ti imaš stavke koje govore o dobrosusedskim odnosima. Kako država i njena pokrajina mogu biti u dobrosusedskim odnosima? U dobrosusedskim odnosima mogu biti država i država. Republika Srbija priznaje lične dokumente republike Kosovo. Koja to država priznaje lične dokumente svoje pokrajine - zapitao se Musić.

Podsetio je da se o formiranju Zajednice Srpskih opština već govorilo tri puta.

- On takođe jako puno govori o Zajednici srpskih opština koja je kao neka kruna svega. Tu Zajednicu je trebalo da dobije tri puta do sada. On je trebalo da je dobije 2013, 2015. i 2020, godine. Sve je potpisao. Sve je dao, a za uzvrat je dobio nulu. Ništa. Sada to predstavlja kao krunsku pobedu, jer postoji šansa da će stranci naterati Kurtija da malo popusti, da mu da tu Zajednicu srpskih opština, ali šta je to? To je neka labava i kulturna autonomija unutar čega? Unutar nezavisne republike Kosovo, a ne unutar Republike Srbije.

Smatra da mu je najveća opasnost po realizaciju davanja totalne nezavisnosti Kosova bio Amfilohije Radović.

- Onaj događaj zbog kojeg je on otvorio šampanjac, a to je odlazak Amfilohija Radovića, koji je bio vrlo dubiozna ličnosti, ali je imao jednu crtu koja je krasila crnogorske mitropolite - da je smrtno ozbiljno shvatao svoju titulu čuvara trona pećkog. On je bio jedini od vladika Srpske pravoslavne crkve koja Kosovo smatra svetinjom, a kosovsko pitanje i kosovski zavet temeljom srpske državnosti i duhovnosti. On mu je redovno govorio da zbog toga što radi, da bi se održao na vlasti i kupio svom režimu vremena, da je izdajnik i da će ići u pakao. Sve ostale vladike su pokleknuli. Drže se materijalnog i nema u ovom trenutku legendarnih litija - podsetio je Aleksandar Musić.

Skrenuo je pažnju i na "kriminalce i paravojne formacije" na severu Kosova i Metohije i na to šta oni znače Aleksandru Vučiću.

- Na kraju dana, možda njegov najveći zločin prema srpskom narodu je to da ih je prepustio na severu različitim kriminalcima i paravojnim grupacijama koje se ne iživljavaju nad Albancima, bilo na sveru ili na jugu, nego terorišu te Srbe. I sad on u tim, možda, pretposlednjim danima svoga režima zapravo koristi Srbe na severu Kosova koji su jako puno propatili od 1999. godine, kao živi štit. I što više govori o neki izdajnicima, čak nešto priča i o velikom Muratu, pa nešto zamera i Lazaru, koji je valjda trebao imati bolji vojni performas na Kosovo polju, to se više svetla reflektora spuštaju na njega i kako stvari stoje, nezavisno o evropskom putu Republike Srbije - za koji je apsolutno trajni dogovor - zvali ga mi priznanje, kapitulacija, dogovor dve države, u koju god PR oblandu tu stavio, on će zapravo u srpsku istoriju ući kao neko ko je zapravo uspeo nezamislivo - ko je u miru dao ono što ni u ratu nije izgubljeno - kazao je u programu HRT Aleksandar Musić.