Štampa
Kategorija: Svet
Pogodaka: 998

Tokom rasprave mogla su se čuti različita mišljenja. Lider kluba FPÖ Herbert Kikl kritikovao je tu meru, ističući da je zaprepašćen i šokiran. Kikl je poručuo da je ova mera utrla put totalitarizmu i da je reč o zdravstvenom komunizmu.

Ministar zdravlja Volfgang Mukštajn iznosio je tvrdnje kako bi odagnao sumnje u vakcinaciju, rekavši kako svi dokazi sugerišu da su preparati, dostupni u Austriji, bezbedni.

Sve vreme zasedanja u Beču protestuju protivnici vakcinacije, kako je i ranije bilo najavljeno. Prvobitno su se okupili na Heldenplacu. Nakon što ih je policija obavestila da demonstriraju unutar zabranjene zone, skup je premešten na susedni Folksgarten. Prema odredbama Zakona o skupštini, za vreme sastanka Nacionalnog saveta, Saveznog veća ili čak državnog parlamenta, ne sme se održavati skup na otvorenom u krugu od 300 metara.

Ranije je oko 4.300 prosvetnih radnika najavilo da će stupiti u štrajk ukoliko parlament Austrije usvoji Zakon o obaveznoj vakcinaciji.

Prosvetari su u otvorenom pismu naglasili kako su mesecima suočeni sa novim, često kontradiktornim propisima, od kojih im mnogi, kažu, otežavaju svakodnevni rad. Ističu da je pređena crvena linija sa opštom obavezom vakcinacije, najavljujući da ih pritisci ni prinuda neće odvratiti od njihove namere.

(OE24/dunav.at)