Štampa
Kategorija: Vesti
Pogodaka: 2402

Priredila : Mirel Tomas

  Uz preslicu, natru i niz ručnih radova, kao i turističke ponude, Andrić grada i banje Vrućice,
predstavljeni  su stari zanati u  dvorcu u mestu Perthelsdorf  koji pripada Donjoj Austriji,

27 i 28 septembra ove godine.Ovu veoma zahtevnu manifestaciju pod   nazivom "Prelo" organizovala je ispred Zajednice  Srpskih klubova Donje Austrija poznatu pod imenom KOSSA,  Savic Cergic. Ova dvodnevna manifestacija pored tkanja,vezenja, heklanja, ukorienčja knjiga, zlatoveza kao prezentaciju starih zanata, predstvilo se udruženje "Beli andjeo"iz Dvorova, Impuls iz Bijeljine i udruženje žena iz Kamine. Pored svih ovih bisera u okviru ove manifestacije predstavljen je i  referat o  Prvom svetskom  ratu. Sve ovo  ukrasili su forklorom,ucestvorali su klubovi  iz Donje Austrije - KUD Mladost,
KUD Dukat, KUD Sloga, KUD "Vuk Stefanovic Karadžic" iz Bačke Topole.  Nastupili su i etno-grupa Trag i trio Piler kao i austrijska plesna grupa austrijskog narodnog izvornog plesa  "Kikeriki, na kraju su pozvali   decu i omladinu iz publike da im se pridruze i a svi zajedno,  sa  Austrijancima  odigraju jedan austrijski narodni ples, sto su i učinili odmah po silazu sa bine. Ples je odigran na terasi ovog zdanja, gde im se na kraju pridruzila i ostala publika. Na kraju forklornih  prezentacija zabavljala je grupa "Balkan Tango Vibes" sa svojiom autorskom muzikom i pevanjem.
Ko je pokrovitelj ili zponzor?
Na prvom mestu bio je  psednik pokrajine  Donje Ausrije Ervin Pröl i, gradonacelnik mesta u kome se i  odrzavala manifestacija, Pertholdsdor-a,  predsednik Radničke komore Donje Austrije Markus Vzer, predsednik medjunarodnog ugostiteljstva i turizma, SACEN-Internationa, Dragan Gligorijević. Zatim je ministarka turizma RS. Svetlana Stankovic,sef konzularnog odeljenja Srbije u Beču
i Zoran Aleksić, predsednik Saveza Srba u Austriji.
Gde su tu bili bečki pisci, pesnici i glumci ?
Odgovor bi  bio da, bili smo tu. Srpski klubovi koji su pod  krovnom organizacijom Donje Austrije kao zajednice Beča, posle sporta koji je ostao u davnoj proslošti, danas imaju skoro isključivo folklor.

Dok klubovi  ili umetnici  koji nisu u  sastavu tih krovnih organizacija skoro  da i  nisu imali mogunosti  da učestvuju u kulturnim  programima  na ovakvim i sličnim  manifestacijama. Ipak  nam je na ovoj  manifestaciji  omogućena mala prezentacija nasih književnih izdanja i  ovim putem se  zahvaljujemo organizatorki Ranka Savić Cergić.