Štampa
Kategorija: Vesti
Pogodaka: 2173

Više od 600 ostvarenja, među kojima i pobednici festivala u Kanu, Veneciji i Berlinu, i 37 hektara zemljišta postali vlasništvo firme „Filmvej“ za samo 8,1 milion evra

BEOGRAD - Filmsko blago Srbije juče je prodato privatniku za 980 miliona dinara, iliti 8,1

milion evra!

Za tu sumu je firma „Filmvej“, u vlasništvu Mišela Babića iz Francuske, jedini učesnik na aukciji, kupila „Avala film“. Babić se juče nije pojavio u Agenciji za privatizaciju, već je poslao zastupnika, a zanimljivo je da je njegova firma registrovana krajem marta, i to sa osnivačkim kapitalom od samo 60.000 dinara, odnosno manje od 600 evra. Založna prava na „Filmvej“ ima Saša Ćorović, koji je do 2008. bio vlasnik taksi preduzeća u Pančevu.

Protest filmskih radnika

U privatno vlasništvo je, osim 37 hektara zemljišta, otišlo i više od 200 igranih i 400 dokumentarnih filmova, među kojim su i pobednici festivala u Kanu, Berlinu i Veneciji. Od pomoći nisu bili ni vapaji Jugoslovenske kinoteke, koja je od Privrednog suda tražila da bar privremeno iz prodaje izuzme tih 600 ostvarenja snimanih decenijama u studijima „Avala filma“. Sud je to odbio, a Ministarstvo kulture je kazalo da je takva odluka za čuđenje.

Dok je trajala aukcija, ispred Agencije za privatizaciju održan je protest filmskih umetnika i radnika.

Radoslav Zelenović, direktor Kinoteke, kaže da se kulturnjacima ne može zameriti da nisu bili dovoljno aktivni u borbi za zaštitu filmskog blaga:
- Neko ili ne zna ili namerno ne želi da poštuje pravo. Po zakonu, sve što uđe u Jugoslovensku kinoteku ne sme da uđe u privatizaciju i zaštićeno je. Ali to niko ne poštuje.

Kulturna baština

Režiser Srdan Golubović ocenio je da je ovde reč o prodaji kulturne baštine:
- Ovih 600 filmova su najznačajnija dela jugoslovenske kinematografije. Prodaju ono što su naši dedovi i očevi stvorili i finansirali. „Avala“ je nešto što pripada narodu, kulturi naše zemlje i treba da pripadne Kinoteci ili Filmskom centru da ga koristi celo društvo, a ne nekom strancu.

Iz inicijative „Stop privatizaciji“ su poručili:
- Može se dogoditi da zbog hira novog vlasnika mnogi filmovi i serije više nikada ne budu javno prikazani.

(M. C. - B. K.)