Štampa
Kategorija: Vesti
Pogodaka: 3520

Кореографском представом атентата на Франца Фердинанда, и уручењем награде Асгхару Фархадију почео Седми фестивал филма и музике на Мећавнику
Дочек гостију на Кустендорфу.

Дрвенград - Кореографска представа атентата на Франца Фердинада, спектакуларни ватромет и уручење награде за будуће филмове иранском редитељу Асгхару Фархадију обележили су отварање Седмог фестивала филма и музике „Кустендорф”.

Фестивал је почео синоћ у центру Дрвенграда на Мокрој Гори у Мећавнику а почетак фестивала протекао је у кореографској представи атентата на аустроугарског престолонаследника Франца Фединанда, у години када се обележава 100 година од почетка Првог светског рата. Уз мелодију „На лепом плавом Дунаву”, у кореографији Соње Вукичевић на отвореном, више од стотину деце дочекало је кола у којима се возио Фердинанд (у тумачењу Зорана Цвијановића). Као у стоп-кадру, редитељ Кустурица испричао је да никада у историји човечанства није постојао владар који је толико уживао у убијању животиња. Када је Фердинад једном јелена ранио, докрајчио га је голим рукама, испричао је наш редитељ.

А у тренутку када је Гаврило Принцип, у тумачењу Ивана Јевтовића, извадио пиштољ, уперио га ка Фердинанду, Дрвенград је обасјао спектакуларни ватромет, а „На лепом плаво Дунаву” заменили су звуци диско музике седамдеесетих година.

Поздрављајући присутне у сали „Проклета авлија”, међу којима су синоћ били и директор фотографије Јануш Камински и француски продуценти Ерик и Николас Алтмајер, Кустурица је рекао да је „Кустендорф” већ седму годину посвећен младим ауторима:

–  Љубав је у средишту „Кустендорфа”, за разлику од других фестивала где се филмски аутори мрзе – рекао је наш редитељ и публици представио песму „Велики брат”, из његовог новог филма „Млијечни пут”. Ту композицију, у којој се истиче да „неће бити рата када не буде ‘Великог брата’” извели су „Но смокинг оркестар” и хор „Србадија”.

Фестивал је прогласила отвореним француска глумица Беренис Бежо, добитница признања „Цезар” и признања у Кану прошле године за ролу у филму „Прошлост” Асгхара Фархадија којем је потом Кустурица уручио награду за будуће филмове.

– Не тако често у животу, упознао сам редитеље чији филмове толико волим а које не могу да направим у мом целом животу – признао је Кустурица позивајући Фархадија да ми се придружи.

Захваљујући на награди (уметники приказ разгранатог дрвета) Фархади је подсетио да му се „Кустендорф” свиђа јер на њему нема црвеног тепиха и звезда већ је, како се могло чути синоћ, посвећен филму, музици, људима (младим студентима који могу да разговарају и друже се са награђиваним ауторима) и идејама.

Прво вече „Кустендорфа” приказано је Фархадијево дело „Прошлост” а концерт је одржао бенд „Рибља чорба”.

И. Аранђеловић