Štampa
Kategorija: Srbija
Pogodaka: 2529

Седница Савета за националну безбедност коју је по наводима медија председник Србије Александар Вучић сазвао због сазнања о упаду Албанаца на север Косова, почела је јутрос нешто после 8 часова у Београду.

Састанку у згради Председниства Србије присуствују премијерка Ана Брнабић, министри одбране и унутрашњих послова Александар Вулин и Небојша Стефановић, министарка правде Нела Кубуровић, начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Испред Председниства Србије је велики број новинарских екипа које очекују да им се по завршетку седнице, око 9.15 обрате Ђурић или Стефановић или обојица.

Како наводе медији, на седници ће се разговарати о томе како да се заштите српски интереси и народ на Косову и Метохији, као и о безбедносној ситуацији.

Вучић ће се данас састати и с патријархом Иринејем у Патријаршији Српске православне цркве у Београду.

До нових тензија на релацији Београд - Приштина дошло је уочи истицања рока који је Европска унија (ЕУ) дала Приштини да на основу Бриселског споразума изради нацрт Статута Заједнице српских општина (ЗСО).

У приштинским медијима појављивале су се информације да ће Срби са севера Косова на данашњи дан прогласити аутономију, док су београдски медији писали да ће Албанци покушати да заузму Хидроелектрану „Газиводе”.

Вучић јуче је у отвореном писму позвао грађане Косова да не наседају на провокације и да на евентуалне изазове реагују мирно, цивилизовано и достојанствено, а да ће Србија политичким методама обезбедити њихову сигурност и будућност на Косову.

Поручио је грађанима Косова да је мир највећи интерес Србије, која је спремна да изврши своју обавезу према њима и заштити њихове животе и мир, ако то буде неопходно.

Европска унија затражила је да се избегну напетости на Косову које би могле угрозити нормализацију односа Београда и Приштине. (Бета)