Štampa
Kategorija: Srbija
Pogodaka: 1583

Детаљ са парастоса Павлу Бакићу, поводом 483. годишњице од 12. октобра 1537. године

Чланак је преузет са сајта Стварност Р.С.

Домаћин шестог Литерарног конкурса ове године била Основна школа „Први српски устанак“ у Орашцу.

Традиционални литерарни конкурс Удружења „Павле Бакић“ ове године је организован за ученике Основне школе „Први српски устанак“ у Орашцу. Награђени су: Сара Старчевић (прва награда, 7. разред), Маја Стефановић (друга награда, 8. разред) и Ивана Милојевић (трећа награда, 6. разред).



Слева: Маја Стефановић, Ивана Милојевић, Сара Старчевић и директор ОШ „Први српски устанак“ Дејан Бајовић

Из фондације „Павле Бакић“, која је основана у оквиру Издавачке делатности „Стварност“ ученицима су уручене захвалнице, новчане награде (5.000,00 динара за прво место, 4.000,00 динара за друго и 3.000,00 динара за треће место), књиге Владете Коларевића и Војислава Веселиновића и слатки пакети „Пионирових“ производа.

Препоручујемо Вам да порталу Стварност прочитате награђене литерарне радове:

Прозни састави Саре Старчевић, Маје Стефановић и Иване Милојевић

Захвалнице су уручене и основним школама „Први српски устанак“ (за организацију Шестог литерарног конкурса „Павле Бакић“) - директору Дејану Бајовићу и „Душан Радоњић“ у Бањи (сталном домачину Миољданског окупљања Удружења „Павле Бакић“ на Дворинама – Гордани Митровић, професорки српског језика и Ђорђу Дончићу, историчару. Прелазну заставицу литерарног конкурса "Павле Бакић" директор Основне школе "Прв српски устанак" у Орашцу уручиће директорки Основне школе "Љубомир Љуба Ненадовић" у Раниловићу (домаћину Седмог литерарног конкурса "Павле Бакић 2021") Бранки Павловић.

Иначе, урамљивање једне од захвалница поклонио је Живко Воиновић („Стаклопан“) – у времену кад посустаје људскост овакве гестове ваља забележити.

Добитницима је награде уручио Радован Б. Милић, Аранђеловчанин који је око две деценије живео и радио у Словенији и Аустрији, писац неколико књига и добитник награда „Иво Андрић“ и Златне значке Културно-просветне заједнице Србије, а пре непуних годину дана организовао је тим истраживача који су у бечком архиву пронашли 23 писма Павла Бакића из 30-их година 16. века. Данас је на Дворине дошао са Бобаном Радовићем, такође Аранђеловчанином, једним од чланова тима истраживача.

Бобан Радовић и Радован Б. Милић пред спомен-обележја Павлу Бакићу

Активности Удружења „Павле Бакић“ привлаче све већу пажњу јавности, па су данас на дворинама боравили и новинари YouTube канала „Чачкалица“ (кои снимају филм о Павлу Бакићу) и „Гласа јавности“.

Војислав Веселиновић новинарима „Гласа јавности“ најавио да припрема и трећу књигу о Павлу Бакићу

Данас су на Дворинама чланови управног одбора (Драган Тодоровић, Бранка Максимовић и Србобран Павићевић), уз сагласност председника скупштине (Владета Коларевић) аранђеловачког Удружења „Павле Бакић“ усвојили и три одлуке: о исплати новчаних награда ученицима ОШ „Први српски устанак“ у Орашцу, о ослобађању плаћања чланарине у овој ковид-години и о потреби интензивнијег ангажовања у вези кривичних пријава удружења у наредном периоду.

Владан Миливојевић, из Народног музеја у Аранђеловцу, и његови сарадници и данас вредно радили на археолошком налазишту средњовековне цркве на Дворинама

Драги читаоци, препоручујемо Вам да погледате и шта су забележили новинарка Зорица Павловић и сниматељ Иван Живановић, чланови екипе Телевизије „Сунце“ у Аранђеловцу, која је већ четрнаесту годину медијски покровитељ активности Удружења „Павле Бакић“.