Štampa
Kategorija: Pravopis
Pogodaka: 1862

До данашњег дана се не зна где је Краљ Томислав умро, где је сахрањен, како је умро - једноставно, нестао је као да никада није ни постојао.
Вероватно и није постојао. Шта рећи о највећем, најмоћнијем и најсилнијем краљу у Хрвата, ономе којег толико славе, поносе се њиме и споменике му подижу, а једног јединог доказа о његовом постојању досад не пронађосмо, а колике је он, онако силан, битке могао повести и колике непријатеље не поразити, него помести, само да је хтео, а није ни хтео ни могао, зато што највероватније

није постојао. А мит говори да би и Карло Велики, који је истина и бог умро стотињак година пре Томиславовог доласка на власт, али који је под својом влашћу имао пола Европе, био у поређењу са краљем Томиславом тек мала беба.

Ипак спомиње се силна битка коју је Томислав водио са бугарском војском и хаметице је поразио негде у Босни, али, авај, не постоји ништа што би упутило на то где се и кад одиграла та величанствена битка и победа по свему непостојећег, али силног хрватског краља.


Ђорђе Петковић