Štampa
Kategorija: Rasejanje
Pogodaka: 1941

Evo će tri godine od kad je albanskom albanologu Mustafa Nano učinjen intervju od Albanske televizije (Novinar Enkel Demi) u emisiji “Fol me mua, fol me ata” (Govori sa mnom, govori sa njima), objavljen u listu Tirane DRITA i na njenom WEB-u (gazetadita.al/, July 31, 2017 22:48), pod naslovom Nuk është provuar që shqiptarët janë ilirë (Nije dokazano da su Albanci Iliri). U istom intervjuu on kaže da albanski nacionalni heroj Skenderbeg, po nacionalnosti je Srbin, ne samo od strane majke, već i od strane oca.

Mustafa Nano, rođen 1960 u Drač, diplomirao je na Universitetu u Tirani. Jedno vrijeme bio je profesor na tom Universitetu. Za njega albanski list TEMA piše da je jedan od najpoznatijih  analitičara zemlje, koji u poslednje vrijeme radi kao slobodan istoričar. Objavio je do sada pet knjiga i za jedno od njih dobio je i nagradu. Kako se jasno vidi iz njegovog stvaranja, on je prihvatio albanološke teze akademika, prof. dr Kaplana Burovića, pa je razumljivo što su i njega Albanci dočekali kao Burovića.
Još isti dan okomili su se na njega ništa manje već 55 “komentatora”, većina sa pseudonimima. I oni koji su potpisali sa imenom i prezimenom, sigurno nisu to njihova prava imena već pseudonimi, kako nam je to dokazao Akademik Burović, koji nam otkri da ove albanske redakcije same pišu i potpisuju mnoge od ovih “komentara”, ne samo lažnim imenima, već i imenima živih i istaknutih stranih ličnosti, kao što je ime Engleza Noela Malcolma, ili i imenima poznatih Albanaca, ali koji su od vremena pominuli, umrli, kao što je Kosovë Rexhë Bala.
Broj 55 sigurno nije tačan, jer su diskutirali i drugi, ali pošto su na strani Nano-a, njihove diskusije nisu dali. To nam dokazuje komentator Toni buloni, koji se obraća Matheu Aref-u, a koga, među komentatorima, nema nigdje. I ja sam više puta komentirao, ali mi ovi Albanci nisu pustili komente.
Od ovih 55 “komentatora” 43 su protiv Nanoa. Evo njihovi dokazi da su autohtoni, Iliri i Pelazgi: “Nano je egomaniak, psikopat, delirant;  ovaj budala ne zna ko mu je otac; Sada bih željeo da funksioniše zakon za “agitaciju i propagandu”, jer ovo pseto zaslužuje da se tresne u zatvor, ovo đubre je plaćeno dobro za iznošenje na tržište eskrement, on je jedno od eskremenata tranziciona, koje treba očistiti; Ovaj je psihički bolestan...mi smo normalni...mučko (Mustafa) je leprozan; Mustafa nije dokazano da se plaća od Srba za ove smiješne stvari koje piše; Mustafa Nano se plaća od Srba, on je Srbin - Mustafić, Nanović; Nano je konjska muha i produkt albanskog eskrementa; Nanua nam puče guzicu; Nano je Ciganin iz Prilepa (Makedonija), njegov pradjed bio je kalajdžija, stigao u Gramš (Albanije), kasnije se premjestio u oblast Skrapara, gdje se oženio sa jednom neudatom krivonogom belkinjom, koja je kao kopile odrasla na vrata bogatih Backolara; U stihu kažu za njega da mu ime znači “muškarac-žensko, peder, kepec i loš čovjek”; Ne jedi govna; Mustafaaaaaaaa, idi čuvaj koze, ako ti dozvole; Ovaj neuk nam prsnu guzicu; Jebao sam k biciklu, ali ove dvije muhe neću pustiti da se je...; Pretekao je i najveće antialbance; Nano je šarlatan, koji je ostavio djecu na ulici; Nano je bufalo i budala, koji nam puče guzicu njegovim blesavostima; Nano, igraš ulogu Don Kihota sa vetrenjačama; Procurio je mozak jadnom kepecu; Idiot; Psikopat injorant; Nanua je perversna ličnost, kome ne treba da slušamo prdavine ; Skrenuo je pameću Anadolac; “Nano” znači “kepec”, kratak u telu i u mozgu; Govno, pas u službi Srba; Loše antinacionalno sjeme i mediokra magare; Neko stoji iza njega; Ovo što pretendiraš ti, bazdi; Mulla Mustafa; Prozbori i Turčin Arben da brani Muča Srbina; Nano je debil i jako-jako malen čovjek; Dokazano je da je Nano govno od Turčina; On je zrno od dupe-jebanog; Ilirsko porijeklo su dokazali najpoznatiji istoričari i albanolozi, ovaj dupe-jebani pravi nam se sposobniji od njih; Nano istupa u odbranu srpsko-jugoslovenske “nauke”, jer su ga oni i platili za to; Šarlatan Nano postaje telal slovenskih teorija besnog antialbanca Kaplan Resuli

Jedan, koji potpisuje «piskuriqi», piše doslovno: “Udri Mučo! Nikada nisam imao poštovanje ni za tebe, niti za bilo koga iz tvoje kategorije, ali najmanje ti im tresneš u oči Albancima ono što misliš i što je drugojače od kolektivne misli, pažnjom kultivirana od politike i “elite” šiptarske. Pazi samo na đigandsku reakciju, koju stvara suprotno mišljenje, da bi razumio kakva stoka vegetira u te oblasti, koje neki nazivaju albanskim. Samo gornji komenti su jedan savršen indikator. Kad vidiš takve fenomene osjećaš se miran sa samim sobom što ostavi jednom za svagda taj nužnik zvan Albanija. Nisam siguran iz kojeg razloga Mučo čini sve ovo, ali na kraju krajeva čini jako dobro”.

Resulovič; Ti Piskurići sigurno čistiš nužnike, da osiguraš zalogaj i da psuješ Albaniju; Nano je idiot, injoranta; Mustafa se plaća da bi bio ordinaran provincijalac; Nano je neodgovoran, antialbanac...”

Komentator Br. 55 je
Prof. Dr. Kapllan RESULI, akademik
Tungjatjeta Mustafa Nano !
Nije ovo prvi put što vas pozdravljam. Pre dve godine, upravo na dan 07.IX.2017., u glavnom opozitarnom listu  Beograda TABLOID, pozdravio sam vas sa dopisom OD ENVERIZMA DO PATOLOŠKOG ŠOVINIZMA, gdje sam evidentirao značajni obrt, koji ste učinili u tretiranju istorije albanskog naroda. Zajedno sa člankom objavili su i vašu fotografiju. Posle dva meseca, isti ovaj dopis preštampao je u Nemačkoj sajt GLAS DIJASPORE, Lubeck. Postoji mogućnost da su ga preštampali i drugi organi štampe. Ovih dana izlazi iz štampe moje novo delo ISTINA JE NEUNIŠTIVA, ge sam inkludirao i dopis o vama, zajedno sa vašom fotografijom. Mi nismo prva pera koja su učinila obrt u tretiranju istorije albanskog naroda. Prethodili su nam najveći albanolozi sveta, kao akademici Gustav Majer, Gustav Weigand, Norbert Jokl, kao i najveći albanski albanolozi, akademici Ećrem Čabej, Aleks Buda i Šaban Demiraj. Naši protivnici, koji nemaju smelosti da istupe ni sa svojim pravim imenom, nemajući dokumenata, činjenica i naučnih argumenata, protivstavljaju nam se sa psovkama, uvredama, ponižavanjima i pretnjama, najprljavijim rečima, jer misle da će nas tako primorati da se povučemo. Ne znaju jadnici da je istina neuništiva, da ma koliko duboko je sahranili neprijatelji, ona opet izbija jednog dana na videlo, upravo ovako kako izbi i istina o poreklu Albanaca, ili ona o Skenderbegu, u vezi koje do jučer meni samo oči što mi nisu iskopali, dok danas eto gde im je njihov istoričar Paskal Milo, koji im sred Tirane reče: «Slovensko poreklo Skenderbega nema zašto da iritira Albance !»
Englezi imaju običaj da kažu: «Fake History – bleak future !» (Falsifikovana istorija – sumorna budućnost ).
Nadam se da se ne sekirate od ovih sramnih urlika albanskog naroda. Paskala Milo će proslediti i drugi, jer pobeda je sa istinom.

Poslije Akademika Burovića, evo gdje prolaze nedjelje, mjeseci i godine, niko više ne diskutira. I nemaju zašto! Albanci su, kako je Enver Hodža imao običaj da kaže – katërcipërisht – četvorostruko dokazali da su autentični Pelazgi. Ili ne ?! Srbi su bili njihove sluge – servum, kako je to odredio njihov ve-e-eliki etimolog svijetskog glasa Ismail Kadare. Samo ne i Skenderbeg, jer ovaj nije bio servum-Srbin. On je bio božanstveni Albanac, sišao sa neba u naručje jedne Srpkinje, koja je bila njegova služkinja, dojilja, i zvala se Vojsava.
Kako vidite, diskutirali su bez psovki i uvreda, ali i bez dokaza protiv stavova Nanoa: Toni, Astrit, Artan Sejko, Njazi Kolaj, Agron Istrefi, svega petorica. U prilog Nanoa diskutirali su: Tom, Matheo Aref, (Arben dva puta), Vasili, Piskurići, Kaplan Burović, svega sedmorica. Ostalih 43 su diskutirali protiv Nanoa. Pa recite da nisu pobjedili ovi Albanci ?!
Jedan od ovih Albanaca mislio je da se naučni problemi rešavaju glasanjem, pa je pohitao da da svoj glas za porijeklo Albanaca od Pelazga. Tom prilikom, njemu i svim Albancima, Akademik Burović je rekao da se naučni problemi ne rešavaju ni glasanjem niti psovkama i uvredama, pretnjama, već dokumentima, činjenicama i naučnim argumentima.
Izuzev Akademika Burovića, koji je svojim albanološkim tezama priložio dokumenta, činjenice i strogo naučna argumenta, nijedan od ovih, koji laju protiv njega i istoričara Mustafa Nano, kako ste videli, nije ni spomenuo bilo koji argumenat.
Izgleda da su ovi Albanci najzad shvatili to, pa su sa komentom Akademika Burovića i stavili tačku na te komente.
Danilo DANČETOVIĆ