Štampa
Kategorija: Srbija
Pogodaka: 2687

Iako su političke razmirice trenutno u najvećem fokusu u državi moramo skrenuti pažnju na stvari koje se nažalost svakodnevno dešavaju oko nas. Jedna od najvećih problematika srpskog modernog društva jeste visoka stopa samoubistva u Srbiji.

Srbija je na prvom mestu na Evropskoj listi po broju samoubistva i čak 11. na svetskoj listi što dodatno upozorava!
Domaći stručnjaci iz sfere psihologije napominju da je najveći problem ekonomsko stanje u samoj državi ali ujedno i nedostatak perspektive što je najčešće razlog mladima da sebi oduzmu život.

Po procenama svakog dana u Srbiji izvrši se od 4 do 6 samoubistva što je svakako zabrinjavajuće. Psiholog Dejan Ferminović iz Novog Sada napominje međutim da siromaštvo i nemaština nisu direktni razlozi za samoubistvo već depresija koja je rezultat besparice i siromaštva.


On dodaje takođe da je glavni razlog samoubistva kod mladih nedostatak psihološke jačine. Glavni razlozi samoubistva mladih su: neuzvraćena ljubav, smrtna bolest, smrt bliske osobe..

Psiholozi upozoravaju da je najgore vreme za samoubice proleće kada je stopa samoubistva “tradicionalno” svake godine u najvećem broju i da su uglavnom mlađe ili najstarije osobe u našem društvu. Nažalost dok smo i pisali ovaj članak saznali smo da je jedna devojčica izvršila samoubistvo u Srbiji.

Nedavno je i nemačka televizija Dojče Vele napravila prilog o samoubistvima u Srbiji napominjući da samo sa Pančevačkog mosta svake godine skoči oko 50 osoba.

IZVOR: DOJČE VELE