Србија се не меша у оно што друге земље раде, али оно где је Србија осетила проблем је када су неке земље из окружења почеле да наручују балистичке ракете, рекао је премијер Александар Вучић истакавши да, или ће они одустати од тога, или ћемо, како је рекао, ми морати да пронађемо одговор и на то.

„ Ми се не мешамо у жеље других држава. Србија има своју жељу, а то је да буде војно неутрална. То је наша жеља, имамо скупштинску декларацију, тако

се понашамо”, рекаоје премијер упитан да ли ће Србија бити угрожена од прикључења Црне Горе НАТО-у и додао:

„ Не мешамо се у то што друге земље желе да раде, не осећамо по том питању угроженост, оно где смо ми осетили проблеме за нас, о чему смо разговарали са нашим партнерима у Москви, дакле, то је био случај када су неке земље почеле да наручују балистичке ракете које се налазе нама у окружењу, и у том тренутку ми смо рекли, знате, ми на панцир хаубице имамо чиме да одговоримо, одбранићемо се, за патрије тог и тог типа, имаћемо 'лазаре' у серијској производњи, не бринемо, али не знам зашто би неко у нашем региону узимао балистичке ракете, и верујем да ћемо у будућности разговарати о том питању, или ће они одустати од тога, или ћемо ми морати да пронађемо одговор и на то”, рекео је Вучић у интервјуу за српски Спутњик.

Премијер је додао, међутим, да свако бира своју судбину, свако има право да доноси своје одлуке. „Србија је донела своју одлуку, и Србија се своје одлуке, као што видите, врло чврсто, врло озбиљно, и рекао бих веома поштено и одговорно држи. Црна Гора је донела своју одлуку. Ми имамо одличне односе са Руском Федерацијом, имамо врло добре односе са Црном Гором. Они су изабрали свој пут, Србија бира свој пут”, рекао је Вучић.

На питање хоће ли можда предложити неки трилатерални састанак у Београду - Србија, Црна Гора и Русија, премијер каже да је Србија мала земља да би могла да одређује Русији где и како.

„Ако би Русија нас питала нешто, ми смо увек спремни да пружимо најбоље могуће услуге и Русији и Црној Гори, и да разговарамо на сваку тему, и мислим да би људи у Црној Гори то једва дочекали, да будем искрен, мислим да њима то сада недостаје, а наравно Русија има право на заштиту својих националних интереса у шта се ми ни на који начин не мешамо”, навео је Вучић.

Говорећи о економској сарадњи са Русијом, премијер је рекао да по том питању постоји заиста безброј планова.

Подсетио је да се почетком јануара очекује долазак потпредседника Владе Дмитрија Диме Рогозина. „Све нам је на столу, у свим областима друштвеног живота су отворена питања наше сарадње. Дакле, од индустрије, пољопривреде, културе до, рекао бих, не знам да ли то баш спада у војну сарадњу, ремонтовања руских хеликоптера, што су су до скоро радиле НАТО земље Чешка и Пољска, итд. Ако успемо да постигнемо тај споразум, то ће бити од огромног економског значаја за Србију”, рекао је Вучић. У 2016. Очекоје веишеструко појачану трговинску размену са Русијом у одосу на прошлу годину када смо, како је рекао, имали много проблема и ми и Русија, са курсом валуте и са тешким проблемима које смо наследили из 2014. године. „Али 2016. мора да буде много боља. И мислим да сада отварамо многе могућности за сарадњу. Увек ми се када о томе почнемо да причамо, очи отворе и зацакле јер видим много могућности и много шанси и много наде за ту врсту сарадње. И није ту питање само извоза наших возила, и да ли ће нам Казахстан то дозволити, јер то дозвољава Евроазијски савез, већ је то питање једне шире и озбиљније сарадње”, рекао је.

На констатацију да за Србију отварају нове могућности после увођења руских санкција Турској, Вучић каже:

„ Да, то је питање наших грађевинских радника у Русији, и руских грађевинских компанија овде, пошто ми имамо све више пројеката, и већ видим да су две наше компаније направиле заједничке грађевинске компаније са руским компанијама. Дакле, много тога се гради у Русији, много тога се гради у Србији, одлично, нека раде. Могу руски инвеститори да дођу и направе своја постројења за изградњу, односно за прављење асфалта, бетона, обрнуто, запошљаваће раднике”, казао је премијер.

Што се пољопривреде тиче, Вучић је указао да ми немамо довољне количине, али са неким производима смо успели да заузмемо један мали део руског тржишта, те мисли да нам се, после санкција Турској, озбиљније отвара простор који ми морамо да искористимо, и морамо да уложимо много више у такозваној преради хране.

„Дакле у оно што јесте финална обрада, да не морамо више сировину и чисту јабуку или чист парадајз да извозимо у Руску Федерацију. Дакле, и ту су нам потребне руске компаније, ту је могуће и да уђу руски Инвестициони фондови, да покажу и да направе те мини-фабрике које би могле да извозе у Русију. Такође смо разговарали и са господином Рогозином о томе да се потпишу са Министарством одбране дугорочни уговори о снабдевању војске, јер ту иду од стишњене шунке до некаквих других производа”, рекао је.

То је, према његовим речима, важно, јер кад имате уговор на пет или десет година, онда ви увек можете да добијете све могуће банкарске гаранције и све могуће врсте колатерала за било које улагање и за било коју количину улагања у производњу итд. Дакле, читав тај дијапазон, рекао бих, од игле до локомотиве, стоји нам на располагању.

Упитан о модернизацији железнице, Вучић је рекао да је недавно, када је са Кинезима отварао радове, захвалио новом директору руских железница, господину Белозорјеву, „ ради као швајцарски сат”.

„Он заиста ради као швајцарски сат, имали смо добру сарадњу са Јакуњином, имамо одличну сарадњу са Белозорјевом. Нигде нам руске железнице у изградњи, рехабилитацији и одржавању наших пруга нису касниле ниједан дан, то људи треба да знају, то сам ја прекјуче нагласио у Новом Саду. Дакле, као швајцарски сат, не знам како у Русији, али знам да тако раде у Србији”, навео је.

Премијер каже да мисли да ћемо наредне године потписати уговор са руским железницама о дугорочном одржавању српских железница И истиче:

„А наше железнице, пошто се људи обично смеју и неретко кажу 'луд је онај Вучић шта прича', али ми смо ишли до Ниша, за шест сати, сада идемо четири сата што је много, али пошто се буде урадило оно што је планирано, биће брже. Радимо овај део Ћуприја - Параћин, што радимо Мала Крсна - Паланка, радимо и овај Сопот Космајски - Ковачевац, то су те три деонице које са Русима радимо. Урадићемо још две, према македонској граници, радимо Стара Пазова - Нови Сад, после тога то ће потпуно другачије да изгледа. Са овим новим возовима које имамо, већ смо готово упетостручили број путника на линији Нови Сад - Београд”.

Премијер очекује да исто то буде урађено на Коридору 10, дакле, према бугарској и македонској граници.

„Ту је сарадња одлична, и ту може да буде још боље, дакле, случајно сам поменуо, од игле до локомотиве, у свему можемо да будемо много успешнији. Ми смо ту захвални и руском амбасадору, они врло вредно раде на свим тим пројектима овде у Београду. Очекујемо долазак руског премијера у априлу, то ће бити велики подстицај, од великог значаја за даљу сарадњу, за даље унапређење сарадње између Руске Федерације и Републике Србије, и ја мислим да су то добри, добри знакови, добри сигнали, за даље унапређење наших односа”, навео је премијер Вучић. (Танјуг)

------------------------------------------------

Приоритет Владе привлачење инвестиција и нова радна места

 Приоритети Владе Србије у наредној години биће рад на још већем привлачењу инвестиција и отварању нових радних места, а циљ је смањење незапослености на 15 одсто са садашњих 17,6 одсто, изјавио је премијер Александар Вучић.

„Морамо да наставимо с реформама које, на сву срећу, више нису питање искључиво економског опстанка, већ питање наставка убрзаног развоја, који ће нам омогућити да стигнемо државе које су нам далеко одмакле, док смо ми стајали у месту или назадовали”, написао је Вучић у гласилу Српске напредне странке, чији је председник.

Он је рекао да је 2015. била „важна година рада и труда за нашу Србију” и да је 14. децембар, када су отворена прва поглавља у преговорима са ЕУ, можда и „најреволуционарнији датум у новијој српској историји”.

„Европа је, управо тог дана, престала, у Србији, да буде сан. И Србија је, после 200 година лутања, стигла тамо где јој и јесте место. У Европу”, навео је Вучић,

Он је обећао грађанима Србије да ће свака наредна година бити све боља од претходне.

„И вредно ћемо радити да испунимо обећање”, рекао је Вучић. (Бета)