Autor: M.R.Milenković

*Premijer Srbije odlučio daje Vladi potrebna puna stabilnost i četvrogodišnji mandat do 2020. * Izbori će biti veoma teški i potceniti protivnika pre izbora je glupost, a potceniti ga posle izbora je podlost, kaže Vučić

- Pored pokrajinskih i lokalnih izbora, građani Srbije će, najverovatnije u aprilu, glasati i za republički parlament. Tu odluku da se ide na vanredne parlamentarne izbore, juče je, članovima Glavnog odbora Srpske napredne stranke saopštio premijer Srbije, Aleksandar Vučić koji je poručio da je Vladi potrebna puna stabilnost i pun četvorogodišnji mandat, nakon kojeg "više neće biti povratka" na staro. Takvu odlukupremijera,članovi Glavnog odbora naprednjaka podržali su aklamcijom.

Predstojeći parlamentarni izbori biće jedanaesti po redu izbori od uvođenja višestranačja, osmi vanredni i treći opšti izbori -parlamentarni, pokrajinski i lokalni. "Moja odluka je da idemo na izbore. Izbori su takmičenje ništa drugo. Srbija treba da kaže hoće li u EU. Nećemo da vodimo ovo društvo dalje u sukobe", rekao je Vučić i dodaoda je potreban pun mandat da se donesu teške odluke i da se država, kroz temeljno sprovođenje reformi do 2020. godine nađe pred vratima Evropske unije.

"Zato je to moja odluka, a ne poziv, da se danas izjašnjavamo da idemo na izbore. U pobedu za budućnost Srbije", rekao je Vučić, objašnjavajući da je odluka da se ide na vanredne parlamentarne izbore doneta kako bi se razrešio društveni sukob koji blokira reforme. Vučić je rekao da je Srbija od kako je SNS preuzela vlast u stanju latentnog društvenog sukoba i da stranka i vlada nailaze na ogroman otpor zbog nastojanja da razbiju blok koji su činili tajkuni, političari i kriminalci i kojima nije bilo u interesu da Srbija napreduje i da se bilo šta menja.

"Otpočeli smo sukob i sa njima i sa onima među nama kojima je vlast samo način za lično bogaćenje. Centar otpora i ovoj vladi i pristojnoj i naprednoj Srbiji i politici reformi su pripadnici bivšeloše vlasti i lažne elite, koju je ta vlast stvorila i obezbedila im privilegije", rekao je Vučić i dodao da je taj "centar otpora" 10 godina blokirao bilo kakve promene i napredakzemlje.

Premijer je istakao da je SNS preuzela zemlju kada u njenu budućnost niko nije verovao, i poručio da je ponosan što su, za razliku od tog perioda, vlada i njegov tim radili marljivo, marljivije od drugih, što su Srbiji vratili ugled koji nije imala u savremenoj istoriji, a što priznaju, kako kaže, sve relevantne svetske institucije.

"O uspesima Srbije govore svi iz sveta, pa i MMF koji je u njihovo vreme 2011. pobegao iz Srbije glavom bez obzira. Borimo se protiv korupcije, teško i naporno svakog dana. Tajkuni i kriminalci više ne upravljaju Srbijom", rekao je premijer, konstatujući da će otpor prema promenama uvek biti ogroman.

Lider naprednjaka podsetio je da je aktuelna vlast prva koja je počela da se suštinski bavi stabilizacijom čitavog regiona, koja je otpočela dijalog sa Prištinom, i koja je prva povukla ozbiljne poteze kada je reč o ekonomskim reformama. "Tadašnja elita je svesno odbijala da ide napred, deset godina nije napravljen nijedan korak ka ključnim tačkama. Mi smo prve ozbiljne korake napravili. Bili smo u Briselu, niko nije rešavao taj gordijev čvor, iako se to Srbima nije dopadalo, ali ne Srbima na Kosovu", rekao je Vučić, napominjući da je Srbija danas „sidro i simobl stabilnosti".

Govoreći o predstojećim parlamentarnim izbori premijer je ocenio da je za pobedu potreban talenat i sreća, a za ponavljanje uspeha karakter.

"Kad imate karakter isrce, neuspeh ne postoji i Srbija ne može da ne uspe. Moramo da pobedimo čista srca, ogromnom voljom i snagom koja hoće put u budućnost, put za normalnu i pristojnu Srbiju, moramo da se rukovodimo onim što je dobro za našu zemlju.Izbori će biti veoma teški i potceniti protivnika pre izbora je glupost, a potceniti ga posle izbora je podlost. Hoćemo društvo koje će da se odluči za težak rad, hoćemo da nam Srbija kaže da li hoće isto što i mi, i da pored mene ne stoje oni koji pričaju isto što i ja pričam, a rade ono što su radili oni pre mene, naveo je Vučić i dodao da hoće tim koji neće da se reklamira, nego da radi. On je poručio i da želi da zahvali mangupima u redovima napredenjaka i da ih pošalje tamo gde pripadaju, a da će on sam u izbornoj kampanji biti prisutan manje nego ikada. Kad je reč o troškovima izbora, oni će, naveo je, biti manji nego ikada, a on će, dodao je, u Vladi raditi kao i do sada - dok narod na izborima ne odluči. "Nikada se nismo plašili volje naroda. Ne plašite se one narodne "dva loša ubiše Miloša". Kada pošteno izađete pred ljude i pokažete šta ste uradili, narod će znati da izabere", rekao je Vučić. On je 505 članova Glavnog obora SNS, koji su se okupili u Zemunu, u pozorištu Madlenijanum, upoznao i sa rezultatimavlade za proteklih godinu i devet meseci, podsećajući da je Srbija danas uvažavana u svetu.

Skupština SNS se odlaže za 21.maj

Vučić je za 21. maj predložio održavanje Izborne skupštine stranke, umesto 13. februara, kako je ranije bilo planirano."Želim da se skupština stranke odloži kako, u slučaju loših rezultata na izborima, ne bih bio na teretu stranke u godinama koje predstoje i da članovi dobiju mogućnost da izaberu drugog predsednika i drugi tim", objasnio je Vučić i dodao: "Sagledajte ovaj predlog. Izbori će biti veoma teški. Svaka naša odluka mora da se vodi onim što je dobro za našu zemlju. Želim da vodite ozbiljnu kampanju. Hrabro u budućnost, hrabro u nove pobede", poručio je Vučić.