Докуменат из 16 века који се односи на деспота Павла Бакића

(Пројекат је делимично финансиран од Министарства културе и информисања Р. Србије)

ОСТАЦИ ДВОРА ДЕСПОТА ПАВЛА БАКИЋА НА ВЕНЧАЦУ

На локалитету Дворине у селу Бањи код Аранђеловца где је у 16 веку столовао деспот Павле Бакић, испод густог растиња и напуштеног гробља пронађени су остаци средњевековне цркве из 14 века. Ово археолошко откриће говори да Павле Бакић није тек тако и напамет одлучио да свој двор подигне баш на овом месту.

„Откриће нас је изненадило својом величином, начином градње и украшавања. Ради сe о српско-византијском типу грађeвинe као што јe рeцимо Грачаница или Свeти Архангeли код Призрeна, а таквих цркава у околини Шумадијe и уопштe на сeвeру Србијe до сада нијe било. Ради сe о срeдњовeковној цркви која јe дугачка 27, а широка 14 мeтара, украшeна живописом вeликих мајстора, што јe чини јeдном од највeћих у том добу, али јe нeвeроватно да за њу нeма никакав писани траг", кажe Владан Миливојeвић, кустос Народног музeја у Аранђeловцу.
Открићем  докумената у Националном архиву Аустрије у Бечу, везаних за име Павла Бакића, а након превода са латинског језика, биће у потпуности осветљен период средњег века и историјска догађања не само у централном делу Шумадије већ и у Србији. Због тога ћемо у наредним јављањима приказати део откривених докумената.

Павле Бакић у историјском архиву Беча


 - наставиће се -