У Београду је свечано отворено Треће редовно заседање Скупштине дијаспоре и Срба у региону. Највишем представничком телу дијаспоре и Срба у региону обратили су се председник Народне скупштине др Небојша Стефановић, патријарх српски Иринеј,  директорка Канцеларије за дијаспору и Србе у региону др Славка Драшковић и

Милисав Алексић, потпредседник Скупштине дијаспоре и Срба у региону.

Председник Народне скупштине републике Србије у обраћању делегатима

„Од вас данас очекујемо да превазиђете своје предрасуде према нама који смо овде, али и према онима који живе поред вас, да коначно покажемо да смо у стању да будемо јединствени, бар у стварима које нас све заједно дотичу. Tо је начин да Србија већ сутра постане просперитетна земља“, рекао је др Небојша Стефановић обраћајући се делегатима и гостима Сkупштине дијаспоре и Срба у региону.

Др Славка Драшковић, директорка Канцеларије за дијаспору и Србе у региону  позвала je делегате на конструктиван дијалог у циљу решавања проблема који су  Скупштину онемогућавали да функционише у пуном капацитету. Др Драшковић је истакла техничко-администартивну улогу Канцеларије у функционисању Скупштине дијаспоре и Срба у региону и предложила да 2014. година буде у Србији проглашена годином дијаспоре.

Завршен први радни дан

Трећа Скупштине дијаспоре и Срба у региону је успешно окончала први радни дан. Изабран је нови председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону – Драган Станојевић,  делегат из Руске Федерације, Украјине и Републике Белорусије. За потпредседнике Скупштине изабрани су делегати Звонимир Јовановић из Швајцарске и јереј Саша Стојановић из Аустралије. Делегати су  усвојили нови Пословник  који је између осталог предвидео рад овог тела између два редовна заседања и увео могућност да председник и два потпредседника, као и радна тела Скупштине одржавају електронске седнице у виду  аудио – видео конференција.  Процес одлучивања у Саветима Скупштине је такође  прецизно дефинисан.

Милисав Алексић је у име делегата Скупштине дијаспоре и Срба у региону председнику Народне скупштине др Небојши Стефановићу уручио писмо са четири захтева упућено председнику Србије Томиславу Николићу, председнику Народне скупштине др Небојши Стефановићу и председнику Владе Републике Србије Ивици Дачићу.

У писму се наводе захтеви за враћање Министарства за дијаспору, за избор представника дијаспоре у Народној скупштини, за омогућавање гласања електронским путем, као и захтев за поновно враћање Видовданских дана дијаспоре.

Скупштина дијаспоре и Срба у региону заседа 5. и 6. јула. На дневном реду првог дана радног дела заседања, којем присуствује 30 делегата, налази се избор новог председника и потпредседника, усвајање новог Пословника и реконструкција сталних радних тела – савета у циљу успостављања ефикасности Скупштине дијаспоре и Срба у региону.

Надлежности Скупштине дијаспоре и Срба у региону наведене су у Закону о дијаспори и Србима у региону. Скупштина утврђује проблеме дијаспоре и Срба у региону, предлаже мере за њихово превазилажење, даје смернице за израду Стратегије, бира савете дијаспоре и Срба у региону, надзире њихов рад и одлучује о престанку мандата њихових чланова. Скупштина доноси пословник о раду, којим се уређују општи услови, начин и поступак одлучивања Скупштине.