Бијељина - У Саборном храму Рођења пресвете Богородице у Бијељини, гдје ће данас бити обављено устоличење владике зворничко-тузланског Хризостома, почела је света архијерејска литургија коју служи Његова светост патријарх српски Иринеј.

У храму је присутно 18 владика Српске православне цркве.

На дочеку патријарха Иринеја, владика бањалучки Јефрем замолио је српског патријарха да призове благослов Божији на Богом чувану Епархију зворничко-тузланску у којој се, како је рекао, дуго и пожртвовано радило и која обилује великим потенцијалом за раст.

Владика Јефрем је рекао да је у овом времену, и времену које долази, неопходна снажна мисија Цркве.

Руководство Српске на устоличењу епископа Хризостома

Предсједник Републике Српске Милорад Додик стигао је у Бијељину гдје ће присуствовати чину устоличења епископа зворничко-тузланског Хризостома у Саборном храму Рођења пресвете Богородице.

Овом свечаном чину присуствоваће и предсједник Народне скупштине Српске Игор Радојичић, министар рада и борачко-инвалидске Српске Петар Ђокић, министар просвјете и културе Српске Горан Мутабџија, посланици у парламенту Српске, српски представници у заједничким институцијама БиХ, представници градске власти, свештенство епархија Српске православне цркве, представници других вјерских заједница.

Хиљаде окупљених вјерника који су стигли у Бијељину из свих крајева Републике Српске прати литургију на видео-биму који је постављен испред Саборног храма.

У овом храму данас ће бити обављено свечано устоличење епископа зворничко-тузланског Хризостома.

Епископ Хризостом биће уведен у трон епископа зворничко-тузланских сутра у Саборном храму у Тузли.

Епархија зворничко-тузланска има шест намјесништава, са 142 парохије и 106 активних свештеника. Сједиште Епархије је привремено у Бијељини, до повратка у Тузлу.

Од 1978. до 2013. године на челу Епархије био је епископ Василије Качавенда, а од 2013. године на челу Епархије зворничко-тузланске је епископ Хризостом Јевић.

Извор: Агенције