Tanjug | 29. 08. 2013. - 19:20h | Foto: AP-Ilustracija

Predstavnici srpske zajednice u Sloveniji održaće protestni marš u Ljubljani u subotu i pozvati vlasti da ih priznaju kao nacionalnu manjinu i ukazati na ono što smatraju diskriminacijom u poređenju sa tri ustavom priznate manjine.

Udruženje srpske dijaspore u Sloveniji saopštilo je na današnjoj pres konferenciji da značajna srpska zajednica u Sloveniji nema status nacionalne manjine.

- Mi smo jedino slovenački građani srpskog porekla i nismo etnička manjina sa statusom, a treba da budemo - rekao je Milenko Vakanjac iz tog udruženja.

Prema njegovim navodima, prema poslednjem popisu iz 2002. godine ima 38.946 pripadnika srpske zajednice u Sloveniji.

Vakanjac je rekao da su ti ljudi za slovenačku državu samo statistički podaci, njihovo postojanje nije zvanično ili institucionalno priznato sa školama ili medijima koji mogu da očuvaju srpski etnički identitet.

Udruženje je ukazalo i na navodnu korupciju u Ministarstvu kulture u vezi sa dodelom sredstava iz evropskog socijalnog fonda i navelo da ih Ministarstvo diskriminiše.

Marš će biti održan ispred zgrade Ministarstva kulture, ambasade Srbije i gradske skupštine, a Udruženje očekuje masovan odziv članova 11 udruženja Srba u Sloveniji, navodi slovenačka novinska agencija.