slika burović Small  

   Od Kulturno-istorijskog instituta SRPSKA KRUNA, za njegovu samopregornu, herojsku borbu za slobodu i demokratiju domovine Srbije i širom Balkana, Evrope i sveta, kao i za njegovo značajno publicističko, književno i naučno stvaranje, čime je tako mnogo doprineo za stvar Kosova i Metohije, za osvetljenje i trijumf naučne istine, akademiku, prof. dr Kaplanu Buroviću su pre nekoliko godina dodeljena odlikovanja zlatna "Srpska Kruna", i dve povelje : "Srpski Vitez" i "Sveti Ratnik".

Srpsko naučno društvo iz Niša, prošle godine, prilikom promocije njegove knjige SKADAR, dodelilo mu je i zlatno odlikovanje Pečat Niša iz III veka.
   Prošle godine stigla mu je iz Rusije i povelja SVESLOVENSKA NIT.
   Pre neki dan, posle ovogodišnje herojske borbe sa mračnim silama ovoga sveta, koje su mu organizovale mobing i sataniziraju ga najmonstruoznijim lažima, klevetama i bezobraznim falsifikatima, stiže akademiku, prof. dr Kaplanu Buroviću iz Rusije i drugo odlikovanje, povelja “ALEKSANDAR NEVSKI”, a sa motivacijom: “U ime kulturno-istorijskih spona ruskog i srpskog naroda i zajedništva u duhovnoj baštini, bratsva i sloge”.  

   Povelju je potpisao lično ataman kozački, pukovnik Vojislav Vidaković.
   slika burović Small

 

Ushićen neobično i dirnut do dna srca ovim novim odlikovanjem, ovim visokim priznanjem od velike ruske braće, iako puni 82-gu godinu života i suza mu nije potekla ni kada su ga na živo drali neprijatelji domovine, naroda i čovečanstva, primajući ovo najnovije priznanje i uvažavanje, iz njegovih očiju vrcnuše suze. Tako, kroz suze, ni da je pred samim Aleksandrom Nevskim i svim pokolenjima plemenitog ruskog naroda, pred neizmernim prostranstvom sveslovenske domovine i sveslovenskih, pa i opšteljudskih najhumanih duhovnih nadahnuća, stremljenja i ostvarenja, on nam reče na ruskom jeziku: “Pozdrav i velika-velika zahvalnost ruskoj braći, bratsvu i slozi !”.
Akademik, prof. dr Kaplan Burović, iako je ove godine preboleo jednu tešku bolest, još uvijek je čvrst. On nastavlja da neumorno radi i piše, ne pitajući ni za starost, bolesti i kriminalna sabotiranja, koja mu se čine sa svih strana. Našli smo ga i ostavili pored njegovog kompjutera, gdje priprema njegovo novo delo.

 

(Vitomir Pavlović / Beograd / Tragovi)