Da biste tražili posao I dobili zaposlenje Republici Sloveniji, potrebno je da imate državljanstvo neke od zemalja Evropske Unije. Budući da naša zemlja još uvek nije članica građani Srbije I Bosne I Hercegovine moraju aplicirati za radnu dozvolu kako bi se zaposlili u Republici Sloveniji.

DOBIJANJE RADNE DOZVOLE ZA REPUBLIKU SLOVENIJU

Stranci iz trećih država za posao u Sloveniji moraju imati radnu dozvolu.. Dozvola se dobija tako što teba da nađete poslodavca koji će vas zaposliti i za vas dobiti tzv. dozvolu za zaposlenje, koja se izdaje na godinu dana i svake se godine produžava. Imajte u vidu da poslodavac može da zaposli državljane trećih zemalja samo ako nema odgovarajućih kandidata na Zavodu za zapošljavanje Republike Slovenije.Nakon 20 meseci rada možete dobiti ličnu radnu dozvolu sa rokom važenja od 3 godine, s kojom, ako ostanete bez posla, možete da se prijavite u evidenciju nezaposlenih osoba na Zavodu za zapošljavanje Republike Slovenije, gde ćete dobiti svog savetnika za zapošljavanje koji će Vam pomoći kod traženja posla.

Za visokokvalifikovane radnike procedura je nešto lakša I drugačija. Visokoobrazovane osobe mogu podneti zahtev za izdavanje plave kartu ako imaju ugovor o zaposlenju na najmanje godinu dana i osiguranu platu u visini od najmanje 1,5 prosečne godišnje zarade u Republici Sloveniji.

SAMOZAPOŠLJAVANJE

edna od mogućnosti za zapošljavanje je i samozapošljavanje, odnosno otvaranje

privatnog preduzeća. U tom slučaju su Vam potrebna nešto veća finansijska sredstva. Npr. jedan od uslova za dobivanje dozvole za rad u slučaju otvaranja d. o. o. je investicija u Sloveniji u iznosu od najmanje 30.000 evra za pokretanje preduzeća.

Uslov za otvaranje s. p.-a je i najmanje jednogodišnji prethodni boravak u Sloveniji.

Informacije o mogućnostima registracije i zapošljavanja u privatnim preduzećima možete dobiti na državnom portalu za preduzeća i preduzetnike, na sledećoj stranici. http://evem.gov.si/evem/

DOBIJANJE DOZVOLE ZA BORAVAK

Nakon dobijanja radne dozvole možete podneti zahtev za dozvolu za boravak. Zahtev za dozvolu za prvi boravak može podnieti vaš poslodavac kod upravne jedinice u Sloveniji, a ako ga podnesete sami, morate ga podnieti diplomatsko-konzularnom predstavništvu u matičnoj državi.

Više informacija o postupcima, uslovima i mogućnostima za život (ulazak u državu, vrste radnih dozvola, kurs slovenskoga jezika…) u Sloveniji možete pročitati na web stranici Info tačke za strance i Ministarstva unutrašnjih poslova:

 

http://www.ess.gov.si/tujci

http://www.infotujci.si/