Протеклог викенда је Беч био центар српске дијаспоре не само Европе, већ целог света. Европска смотра српског фолклора дијаспоре и Срба у региону одржана је 14. и 15. маја у Бечу, у конгресном центру Пирамида, а том приликом представила су се 55 фолклорна ансамбла из целе Европе, што је највећи број учесника до сада.

Беч је , како је већ познато, 14. и 15. маја био место одржавања овогодишње Европске смотре српског фолклора Срба из дијаспоре и региона, а у конгресном центру Пирамида, учествовао је рекордан број друштава и више од 2.500 учесника из Аустрије, Швајцарске, Немачке, Румуније, Мађарске, Италије Словеније, Републике Српске и Хрватске.
Домаћини овогодишње Смотре били су троструки европски прваци, Културно-уметничко друштво „Стеван Мокрањац“ из Беча, заједно са Савезом Срба у Аустрији.
Смотру српског фолклора у Бечу је званично отворио председник Савета Европске смотре српског фолклора дијаспоре и Срба у региону, Мићо Ћетковић , и том приликом пожелео пуно успеха свим фолклорним ансамблима.
Стручни жири, који је пратио наступе 55 ансамбла и одлучио о победницима, сачињавали су етномузиколог проф. др Мирјана Закић, председница жирија, етнолог Дамир Шиповац, етномузиколог проф. др Селена Ракочевић, етно-музиколог Гордана Рогановић и кореограф Љубомир Вујичин.

Титула у Роршаху
Културно-уметничко друштво „Вук Стефановић Караџић“ из Роршаха (Швајцарска) победник је овогодишње смотре српског фолклора јер је освојио највећи број бодова (99,57) и тиме постали прваци Европе и добитници прве златне плакете. Победничка кореографија носи назив „Пође дуде на воду – Косовско Поморавље“. „Златни вукови“ су освојили и специјалне награде за најуигранији ансамбл и најоригиналнији костим.
Првих десет места и златне плакете освојили су и домаћини КУД „Стеван Мокрањац“, СКК „Нова Генерација“ из Шорна, ФМД „Извор“ из Сент Галена, КУД „Младост“ из Темишвара, КУД „Извор“ (Нови Изенбург), СКД „Слога“ из Манхајма, СКУД „Бранко Радичевић“, КУД „Борац“ из Солингена и СНСК „Слога“ из Штутгарта. Остала друштва су, у зависности од освојених поена, освојили сребрне и бронзане плакете, као и специјалне награде и признања.

По први пут, од када се ова манифестација одржава , додељена је и специјална награда жирија за очување и унапређење српске традиције коју је освојио Милорад Руњо кореограф КУД „ Стеван Мокрањац“.
Председник Савеза Срба у Аустрији , Зоран Алексић, изразио је своје задовољство успехом манифестације следећим речима:
„После три шампионске титуле коју је испред наше организације освојио КУД „Стеван Мокрањац“, нисмо могли да замислимо бољи начин да им се одужимо, него да их, заједно за Заједницом, подржимо да буду организатори ове најмасовније манифестације у дијаспори, на којој су толико пута победили. Ми им од срца, заједно са европским колегама, честитамо на изврсној организацији и постигнутом успеху. С обзиром на то да је прелазни пехар „Чича“ отпутовао у Швајцарску са победником, сигуран сам да ће чланови Савеза, идуће године, да га врате поново кући, у Аустрију.“
Прелазну скулптуру, коју спонзорише дневни лист “Вести”, троструки прваци -друштво „Стеван Мокрањац“ симболично су вратили директору компаније Нидда Верлаг, издавача “Вести”, Александру Видаковићу, која је у недељу уручена победницима „Вук Стефановић Караџић“ из Роршаха.
Следећа године, Европска смотра српског фолклора одржаће се у Словенији, тачније у Порторожу.
КУД „Стеван Мокрањац“ је спремно дочекао бројне учеснике и био одличан домаћин.
Организациони одбор и чланови клуба су месецима вредно радили на организацији, а више од стотину активиста дочекали су и угостили велики број учесника овогодишње Смотре. Ових дана сумирају утиске, добијају комплименте и честитке од свих учесника.
Велика журка за све учеснике, организована је вече пре почетка Смотре уз заједничку песму и игру више хиљада младих људи из читаве Европе.
Поред такмичарског програма, приређена је и богата гастрономска понуда која се састојала од домаћих специјалитета па све до вола на ражњу, али и специјалитета као што је свадбарски купус. Ту су били и штандови на којима су могла да се купе освежења и сувенири, као и штандови са традиционалним народним рукотворинама.

На Смотри је једино недостајало учешће фолклорних друштава из Беча, од којих је, уз КУД Стеван Мокрањац, само КУД Јединство узело учешће на Смотри.
Смотра је једна величанствена манифестација, и достојна је сваког дивљења и поштовања. Осим такмичарског карактера ова Смотра има свој најважнији мото „Не морамо победити, долазимо да се дружимо“!
Организатори су заиста потрудили да свим учесницима Смотра остане у лепом сећању с обзиром на то да се Европска смотра српског фолклора након десет година поново одржава у Бечу.

Покровитељи

Главни покровитељи овогодишње Смотре била су Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону – Министарства спољних послова Републике Србије и Културна комисија Фаворитен (град Беч). Посланик у бечкој скупштини Немања Дамњановић (ФПÖ) уручио је организаторима чек у износу од 2. 000 евра као финансијску подршку за организацију овако великог културно-уметничког догађаја као што је Смотра српског фолклора у Бечу.

 

 

Извор: Весна Димитријевић, dijaspora.tv