Они који познају српску сцену у овој подалпској земљи са правом се питају: Нису ли Савез српских друштава, Савез српске дијаспоре, Национални савет Срба и Социјална странка Срба само привид за публику у најновијој глумачкој подели диктираних улога, са циљем бржег и коначног спуштања завесе на сцени која се зове Срби у Словенији.

Улога српских Савеза и појединаца у галопирајућем губљењу српског идентитета у Словенији данас представља тајну. Тајна већ сутра можда неће бити тајна, ако буде било заинтересованости и воље неког из новије генерације стасалих Срба у Словенији, ако уопште буду стасавали. Ако ипак стасају, нека наставе хронику и нека објасне потомцима, због чега је један цео народ, српски народ у Словенији подигао руку на себе?
      Можда сам овом хроником, као путоказом указао правац којим би требале корачати будуће генерације Срба у Словенији?
Можда?


Радован Б. Милић је писац, песник, публициста и културни посленик из Словенских Коњица. Значајан је књижевни стваралац и хуманиста.
Добитник „Златне значке“ за стваралачки допринос и ширење културе (2017.) коју додељује Културно Просветна Заједница Србије
Уписан у биографски лексикон знаменитих личности Цељско – засавске регије (2017)
Добитник повеље високог интернационалног признања Академије „Иво Андрић“ из Београда (2017)
Редовни члан Матице српске и Удружења Књижевника Србије
Уредник двојезичног часописа „Тагови – Следи“
Оснивач и председник Српско словеначког културно хуманитарног друштва „Сретење“ из Словенских Коњица

Хронику можете наручити електронском поштом на адресу: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.; Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. или је купити у друштву Сретење