Moj utisak, nakon ovogodišnjeg beogradskog sajma, je da je prošli bio bolji, da mi ne idu knjige uz mini plazmu čiju kesicu dobiješ kad kupiš knjige!??? itd. i tsl.

Neki dele kesicu instant kafe. To još nekako razumem, vezujem sa Balzakom, a i instant životom. Crnjak.
A da ne budem neshvaćena, veliki sam konzument plazma keksa, svakako veći od prosečnog građanina Republike Srbije.
I bilo je baš pozitivnih viđenja. Ne, ne mislim na ogroman broj poznatih što novinara, što pisaca, što političara, što promotera raznih izdavačkih kuća, mislim na konkretne poteze kakvi su: mogućnost odnošenja kući izuzetno jeftinog moćnog enciklopedijskog englesko-srpskog rečnika (Simić), za samo 700,00 dinara. Procenat popusta enorman! Mogli ste obradovati najmlađe maštovitim tvrdim izdanjima knjižica o  čiča Gliši, domaćim ili divljim životinjama, biljkama, poznatim bajkama… ili im kupiti, u providne kutije upakovane knjige od tekstila oblika omiljenih životinja. Mogli ste, na rate (po 1.600,00 din), na dva mesta, uzeti umetničku knjigu koja košta 24.000,00 u redovnoj prodaji, po knjižarama, za 19.000,00 i kusur. Ne biste pogrešili jer je izdanje izvanredno, kad otvorite korice kao da dotičete prirodni kamen istorijski vrednih znamenitosti, kao da su sklupture pred vama, sve je prozračno i božanstveno. Najveće svetsko blago ikad stvoreno pred vašim znatiželjnim, i lepote gladnim očima. Možda bi vam bio neophodan nosač, zbog težine, još ako ste kao prosečan kupac, kako je izračunato, kupili tri knjige, a došli gradskim prevozom, i obišli sve hale uzduž i popreko,  sigurno je i umorili ste se. Da ste hteli starija izdanja, novčanik bi vam ostao puniji. Ali je svakako vredelo kupiti nova, tek pristigla iz štamparija, Almina izdanja, ili Zbornik radova KR Balkan npr. Na prvi pogled, i dalje je Mali princ knjiga koja se može naći kod najvećeg broja izdavačkih kuća, od knjižica malih dimenzija, do velikih. Samo su naslovnice, a i cene te koje će opredeliti vašu kupovinu. Može se pokloniti svakom, i kad je već imate u kućnoj biblioteci. Andrić i Hese na svakom koraku, ili ti naslovi privlače ličnu pažnju pa se tako čini. Interesantno duguljasto izdanje priča Leonarda da Vinčija po ceni već pomenutog rečnika. Izuzetno odrađeno. Milina za oči. Eh, tako je i sa dečjim knjigama, koje nisu za prodaju, na štandu Arapskih Emirata, na arapskom i turskom jeziku. Predivne. Deca posle njih moraju uzimati knjige u ruke sa velikim interesovanjem.
Veliko ime, s pravom, zbog stogodišnjice, ove godine zauzelo postere. Milutin Bojić! I Plava grobnica, objavljena prvi put 1917-e god. neposredno pred autorovu smrt u „Pesmama bola i ponosa.”
Nižu se manje-više skladno, neretko tematski poslagane brojne knjige, autori u skučenom prostoru i iz uglavnom neudobnih stolica, potpisuju svoja dela, ili prikupljen material u zbornik, čuje se iz sala za promocije žagor, koliko samo rukovanja i grljenja, koliko TV ekipa, koliko uslikavanja. Od skora strani, izdavači, nude svoja izdanja sa većom energijom i fondom izmenjenih reči od domaćih. Prednjače iz Bosne i Hercegovine. Ne štede tople reči za svoje autore. Ali, ako ste otišli na sajam poslednjeg izložbenog dana proći ćete kroz probran opus knjiga sa engleskog govornog područja jer je pojedinih stručnih knjiga ponestalo za prodaju, odnosno odabir u vašu korpu. Na indijskom štandu tradicionalno dominira Tagore, na iranskom Hafiz... Za svačiju lirsku dušu po nešto.
Za obilazak nagrađenih tik uz nenagrađene, najčitanijih uz „male” (da se ne naljuti smederevski Raskovnik  npr. uz napomenu: lepo iz je videti) ne treba žaliti vremena. Jednom je godišnje, a iskustvo svaki put drugačije.

KO JE SNEŽANA MARKO MUSINOV?


Snežana Marko-Musinov, rođ.1958.g. u Padini, opština Kovačica, od majke Emilije, nastavnice i oca Adama, agronoma. Zastupljena je u brojnim časopisima i u devedesetak zbornika i antologija: kratkim pričama, pesmama za decu i odrasle, aforizmima, esejima i kritičkim osvrtima. Višestruko je pohvaljivana i nenovčano nagrađivana (diplome, pohvalnice, povelje, specijalne nagrade, priznanja za lepotu poezije, knjige, carica Teodora) u Beogradu, Rožajama, Mrkonjić gradu, Titelu, Sokobanji, Knjaževcu, Kruševcu, Leću-Italija (za foto poeziju), Gornjem  Milanovcu, Mladenovcu, Subotici i Nišu.