Povodom 80 godina od smrti čuvenog srpskog komediografa, pozorišnog maga i diplomate Branislava Nušića danas su na njegov spomenik na Trgu republike položeni venci.

Njemu u čast u Narodnom pozorištu u Beogradu otvorena je izložba "Sva lica srpskog diplomate Nušića", a na Velikoj sceni nacionalnog teatra sinoć se očekivala premijera Nušićeve "Ožalošćene porodice" u režiji Jagoša Markovića.

Cveće na Nušićev spomenik, na kome bi skoro, prema rečima upravnika NP Dejana Savića, trebalo da počne izgradnja nove pozorišne dvorane, položili su ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, Dejan Savić, predstavnici Udruženja dramskih umetnika Srbije, Udruženja književnika Srbije, Pozorišta "Boško Buha" i Fondacije Branislav Nušić.

- Branislav Nušić ostavio je za sobom zjapeću prazninu, koju ni dan danas nismo uspeli da popunimo. Već osam decenija sprska kultura traga za novim Branislavom Nušićem, kao kamenom mudrosti naše pozorišne i dramske umetnosti, politike i diplomatije. Nušić je, na neki način, u emotivnom smislu, za srpski narod ono što su Rable i Molijer za Francusku - ušao je svaku kuću, svaki školski program, svaku generaciju... On je kroz smeh, ironiju, ali ne i sarkazam posmatrao naše naravi i karaktere... Bio je bio duboko temeljan i ozbiljan čovek, zabrinut nad sudbinom srpskog naroda. Alkibijad Nuša, Branislav Nušić, Ben Akiba ostao je živ više nego ikad i mi danas možemo da posmatramo i kao pojedinci i kao društvo u celini svoj odraz u ogledalu Nušićevih dela i da tu pronalazimo ono što jesmo, što smo bili i što ćemo verovatno biti. Ako uspemo da otklonimo one mane na koje je Nušić blagonaklono ukazivao, time ćemo odati najveću počast ovom velikom čoveku - rekao je ministar Vukosavljević na otvaranju izložbe u NP.

Izložbu "Sva lica srpskog diplomate Nušića" u ime fondacije koja nosi njegovo ime otvorio je književnik Miodag Mija Ilić. Uz pomoć fotografija i dokumenata iz porodičnih zbirki i državnih arhiva, retko dostupnih javnosti, ova postavka, koja će u NP biti otvorena do 15. februara, Branislava Nušića, u pozorišnim krugovima od milja zvanog Aga, prikazuje kao književnika, upravnika pozorišta, novinara, diplomatu, akademika, etnografa i nacionalnog pregaoca. Njen deo čine i karikature inspirisane Nušićem iz zbirke Muzeja grada Beograda i iz legata Gite Predić Nušić u izboru Juhoslava Vlahovića.

Otvaranju izložbe u foajeu Druge galerije NP prisustvovao je i Nebojša Nušić, potomak slavnog komediografa i direktor Fondacije "Branislav Nušić".

Piše: J. T.