За који дан ће се одржати парламентарни избори у Аустрији. Аустријски држављани српског поријекла ни једној странци неће бити занемарљива група.  Велики потенцијал код Срба је очигледно најбоље препознао предсједник Aустријске слободарске партије (ФПО) , који се у  изборној кампанји интензивно залаже за српске интересе.

То што се предсједник ФПО-а Хајнц Кристијан Штрахе сликао за плакате са српском бројаницом на руци и што се грађанима обраћа ћириличним писмом није ни мало случајно, тврди познавалац аустријске политичке сцене Жељко Перенчевић.

Перенчевић истиче да у Аустрији живи око 300 000 грађана српског поријекла са правом гласа, односно са аустријским држављанством.

„Већина њих је до сада традиционално бирала социјалдемократску партију (СПО). На овим парламентарним изборима  ће то бити још само дјелимично тако. Срби не могу да опросте признавање независног Косова од стране аустријске владе, предвођене социјалдемократима“, тврди Перенчевић и додаје да ће од тога првенствено профитирати ФПО.

Он истиче да ова странка, коју је некада предводио познати аустријски десничар Јорг Хајдер, већ годинама ради на томе да привуче Србе.

Садашњи предсједник ФПО-а Штрахе се у протеклих неколико година јавно и интензивно залагао за Косово у границама Србије. Такође се залагао за побољшање статуса српске православне цркве у Аустрији. Јавно је посјећивао молитве, дизао три прста и годинама носи бројаницу. Перенчевић тврди да ће то уродити плодом.

„Не би ме изненадила ни подршка из Србије. Подсјећам да између аустријске слободарске партије и српске напредне странке постоји већ годинама споразум о сарадњи, који су у Бечу потписали некадашњи предсједник напредњака Томислав Николић и Хајнц Кристијан Штрахе. Напредњаци би свакако, преко малих екрана, могли утицати на одлуку аустријских Срба“, казао је Перенчевић.

(Србин.инфо)