Канцеларија Владе Србије за дијаспору и Србе у региону има свој пункт у Хали број 4, штанд бр. 4101 на Сајму књига који се одржава до 27. октобра. На штанду Канцеларије представиће се око 35 аутора из дијаспоре и региона.

 58-sajam-knjigaПоред наших писаца из дијаспоре и окружења и промоције њихових књига, представиће се и српске

новине и часописи који излазе у расејању, као и рад клубова и удружења. Првог дана представљена је уметничка мапа српских манастира из едиције Српске мапе. Рађене су као уникатни рад са корицама од ораховог дрвета и коже, на српском, енглеском, руском и немачком језику.

Град Ниш ће представити еминентне књижевнике из земље и иностранства, али и активности и пројекте локалне канцеларије за дијаспору у уторак од 14 сати.

У среду ће штанд Канцеларије обићи гости из Цириха, Беча, Румуније, Швајцарске и Француске. У оквиру школског дана, у четвртак од 11 до 14 часова, биће приређен програм за децу на коме ће Љубивоје Ршумовић читати своју поезију, уз наступ дечјег хора и представљање дечјих издања.

Штанд Канцеларије биће и у петак крцат гостима из дијаспоре на промоцији Алманаха Вечити рам у издању Уметничког удружења „Милутин Алемпијевић“ из Франкфурта на Мајни. Такође, представиће се Издавачки центар Срба у Македонији, књига поезије „Наискап“ Јелене Ћирић из Прага, као и роман „Лујка из римске ледаре“ Николе Мамуле из Италије.

Видео презентација о очувању културе и традиције српског народа у Немачкој предвиђена је за суботу од 18 часова. Пре тога, Светлана Матић из Беча представиће своју књигу „Игра“. Снежана Писарић Милић написала је биографију о холивудском глумцу српског порекла „Лазар, од салаша до Холивуда“. Са компакт диска чуће се глас глумца Жарка Лаушевића који ће читати стихове љубавне поезије Иванке Радмановић.