Председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону Драган Станојевић оптужио је Канцеларију за дијаспору, на чијем је челу Славка Драшковић, да му је украла концепт бизнис конференције и да је исти тај концепт платила недавно основаној невладиној организацији из Београда!

Станојевић, који је и лидер српске дијаспоре у Украјини, своје оптужбе је изнео јавно на свом фејсбук профилу, а ево шта каже:

“Поштовани пријатељи и моји дијаспорци. Ја сам летос изнео идеју да организујемо бизнис конференцију Србија-дијаспора. У међувремену је ту идеју “преузела” Канцеларија, наравно без моје сагласности! Нисам могао да схватим зашто тако, али погледајте сада због чега! Дакле “узели” су идеју, а онда су за њу платили, погледајте коме!!!

dijaspora-konkurs-kandidati SmallДакле веровали или не, моју идеју и иницијативу је продала Канцеларија, и за то је дала паре (невладиној организацији “Центар за евроинтеграције”)!!  Шта ви можете да кажете на то? Погледајте под бројем 56 у списку!” – пише огорчени Станојевић.

Он је приложио линк сајта Канцеларије за дијаспору који упућује на списак пројеката који испуњавају услове за учешће на конкурс, а где је на месту број 56 невладина организација “Центар за евроинтеграције Србије – ЦЕС” и пројектом под називом “Пословна конференција дијаспоре, Срба у региону и матице”.

dijaspora-konkurs SmallДео списка организација које испуњавају услове

Иначе, организација “Центар за евроинтеграције Србије” основана је пре осам месеци, односно 14. априла 2013. године. За бизнис пројекат одобрено јој је 500.000 динара, што је максимална сума коју је Канцеларија давала на овом конкурсу.

Додељена средства организацијама, део списка Додељена средства организацијама, део списка

Све податке о додељеним средствима и коме су додељена можете видети ако погледате овај линк Канцеларије.

Да ли је Станојевићу заиста украден бизнис концепт, остаје да се види, али оно што је евидентно јесте да су оптужбе дијаспорских организација за намештање конкурса све бројније, а да су сами односи Канцеларије и дијаспоре из дана у дан све лошији.

Аутор: Н. Б.

 

На основу писаних докумената које поседујем у својој архиви,  лако је доказати да су крађе интелектуалне својине вршене и за време "столовања" Милице Чубрило. Тада је Миодраг Јакшић тражио да му пошаљем комплет градиво ВОДИЧА за бивше држављане СФРЈ у Словенији, што сам и урадио. Он и Симон Ђуретић су после тога објавили "свој" приручник Положај и перспективе српског народа у земљама региона, а Милица Чубрило захтевала повећање буџета за 2. милиона евра, због штампања тог приручника.  (Радован Б. Милић)