1522168 10201278538590265 1917546732 n 2 Small

Piše, Mirel Tomas /

U subotu,19.01.2014 godine,  Jana Jevtic , saradnica Wiener "Volkshilfe" (Narodna  pomoc) odražala je informativno veče  u Thaliastrasse 134. U  novije vreme  sve više se testira stanje u školama kao i u zdravstvu. Ovo što je ona upravo predstavila je jedan novi vid

informisanja  ili edukacija  kako se to moderno naziva. U ovom obaveštavanju se radi o predstavljanju   zdravstvenih, medicinskih i ostalih usluga koje  nudi socijalni sistem Austrije.Projekt pod  nazivom"  Mi-Mi, (Migranti za Migrante), " EMZ"(Etno-Medicinskog Zentra) i zdravstveni projekt "Narodne" (Volkshilfe  Wien). Ovo, i ne bi bilo posebno a, da nije  fokusirano, pored ostalih na informisanost  osoba koje  se nalaze u integracionom procesu, kao i mnogi drugi koji bi svoje znanje mogli da osveže ovim , novim i  tačnim informacijama koje su trenutno aktuelne.

1522168 10201278538590265 1917546732 n 2 SmallSve ovo se radi iz više razloga. Jedan je, da se predavanjima obuhvati  i informiše što veći broj građana. Pored svega radi se i za to da bi se utvrdilo koliko je društvo o kome se govori obavešteno o vom sistemu u kome živi. U sklopu obaveštenja date su i informacije o penzijskim uslugama, kako se  može uplacivanjem u penzijsko osiguranje  za vreme rada ili samostalnog doprinosa, dostići  konačna penzija .Svako ko dođe na ove informativne večeri, može postavljati i lična pitanja. Svi su zamoljeni  da ispune  tajni anketni listić  u kome se on/ona  licno ispituje o poznavanju svega što postoji kao ponuda ovog socijalnog sistema. Ti  ispunjeni anketni  listici  bit će prosleđeni  odgovarajućim institucijama - odgovornim za ovaj projekt, koji ce na osnovu njih  proceniti  koliko je narod informisan.
Najvecu korist imaće  posebno oni , koji se nalaze u integracionom procesu.Predavanje sprovode osobe koje su stručno - osposovljene od  ustanove  "Volkshilfe (Narodna pomoc), za ove  konkretne  informativne poslove.
U te osobe spada upravo i gospoda Jana Jevtic, koja je održala  ovo  informativno predavanje..Da bi to veče bilo zanimljivije i uspešnije bili su pozvani glumci i pesnici .
Sledeći  informativni termini, u organizaciji  gospođe Jane Jevtić  ce biti najavljena i na stranicama "Bečkih poeta"  

www.wienerpoeten.com