Ne događa se često da promocija knjiga okupi toliki broj ljudi koliko ih je to veče, 19 jula 2022. bilo prisutno u sali čitaonice biblioteke »Sveti Sava« u Aranđelovcu.


   U vreme održavanja tradicionalne manifestacije  Mermer i zvuci, započete davne 1968 godine na kojoj su predstavljana najvrednija muzička, dramska, baletska, književna, likovna i filmska ostvarenja Udruženje istraživača »Tragovi« iz Aranđelovca i Narodna biblioteka »Sveti Sava« su organizovali predstavljanje knijiževnih dela Radovana B. Milića.
      Veče posvećeno književnom stvaralaštvu ovog Aranđelovčanina, koj već dve ipo decenije živi na »tromeđi srca« između Aranđelovca, Slovenskih  Konjica i Beča, privuklo je veliku pažnju javnosti. Pored poezije koju piše, njegove knjige; Srbi u Sloveniji – hronika, Svetski rat protiv jednog čoveka – akademik Burović disident br. 1, Poverenik gospodara Zlog, a posebno, njegova najnovija, deseta knjiga »Ko ste, vi, Hrvati?«, donose snažnu i potresnu priču o stradalnom životu Srba kako u ratnim tako i u poratnim događanjima u periodu od1914/41/91, pa sve do današnjih dana.
   »Ko ste, vi, Hrvati?«, traktat o kulturocidu i genocidu rimokatoločkog hrvatskog naroda i hrvatskih ustaša nad srpskim kulturnim nasleđem i Srbima je plod Radovanovog višegodišnjeg bavljenja pitanjima uzroka i nastanka Nezavisne Države Hrvatske u ovakvoj ekstremno nacionalističkoj i verski zatrovanoj državnoj tvorevini.
   Autor je smatrao da se ne sme ostati nemo pred svakodnevnim i agresivnim pokušajima Hrvata da falsifikatima i lažima prekrajaju istoriju u svoju korist, a na štetu Srba. Knjiga istine, »Ko ste, vi, Hrvati?«,  potkrepljenja dokazima, odgovara na svaku izrečenu i napisanu hrvatsku laž u skriptama pokatoličenih Srba koji veličaju ustaštvo, što bi, po rečima autora:
«Trebalo postati sveta dužnost svakog Srbina u cilju spasenja od tog agresivnog naroda koji bi želeo na silu postati deo modernog evropskog društva i biti što dalje od stravičnih zločina koje su počinili tokom svoje kratke istorije postojanja«.
   »U knjizi je objašnjeno i zašto su Hrvati prilikom otcepljenja od Jugoslavije iskoristili Jevrejina Slavka Goldštajna kao svog glasnogovornika«, (prof dr Srboljub Živanović, akademik), ali i to: »da knjigom ispisuje stotine autorskih tekstova dokazujući ustaška zverstva nad Srbima od Prvog svetskog rata do zverstava u tkzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj«. (Prof. dr Vjera Rašković Zec)
   I pred toga što knjiga prati najstrašniju povest i dramatične događaje u vremenu nikad neugašene, bezrazložne, hrvatske mržnje prema svojim saplemenicima Srbima, od kojih su i postali, akademik Burović će zapisati o kjizi: »Hrvatsku buržoaski intelektualci su već poodavno zaslužili jednu ovakvu knjigu«, verujući pritom: »da će narodni intelektualci shvatiti da je knjiga pisana sa nožem u srcu, baš kao što lekar zariva skalpel u srce svog brata kako bi ga izlečio, a ne usmrtio!«
   Zahvaljujući autorskoj neostrašćenosti i postojanju ovakvih knjiga spona između hrvatske »posebnosti« i srpskog kulturnog i istorijskog nasleđa nikada neće, niti sme biti zaboravljena.
   O knjigama Radovana B. Milića su nadahnuto govorili nagrađivani pisac Vojslav Veselinović dobitnik prestižne nagrade za najbolji istorijski roman 2021 godine, zatim Vladeta Kolarević pesnik, publicista, književnik i Vesna Proković iz aranđelovačke Narodne biblioteke »Sveti Sava«
Knjigu je objavilo Slovenačko srpsko društvo »Sretenje« iz Slovenskih Konjica.
Recenzenti knjige su: Prof. dr Srbiljub Živanović, akademik iz Londona i prof. dr Vjera Rašković Zec iz Beča.



Zapisala Snežana Minić
u Aranđelovcu dana 25. 07. 2022