P4070172 Small

KNJIGA POVERENIK GOSPODARA ZLOG - uznemirila duhove slovenačke javnosti.
Novinar dokumentarno-feljtonske redakcije na Radiju Slovenija, fotograf, publicista i autor knjiga; Prostitucija i Trgovina ljudima, Jurij Popov, pročitavši knjigu Radovana B. Milića - Poverenik

gospodara Zlog, uputio je niz uvreda na račun njenog autora. Knjigu Poverenik gospodara Zlog je proglasio za laž i istorijsku neistinu, za političku manipulaciju, uvredljivu do Jančara i Slovenaca, za knjigu koja minimizira Prešernovu nagradu, za knjigu koju može napisati samo arogantna ličnost i čovek koji izokreće istinu šireći "debelu" laž da je slovenačka T.O ubila 44. pripadnika tadašnje JNA.

Odgovaram. Gospodine Popov. Pođite samnom u selo Šljivovica na Zlatiboru (Srbija) u familiju Pantelić, i proverimo istinu o kojoj govori moja knjiga. Pođimo u Ilirsku Bistricu, nađimo slovenačku Juliju - Mariju i upitajmo je gde je njen Romeo Slobodan? Šta se dogodilo sa vojnikom Dejanovićem iz Aranđelovca? Zašto je taj golobradi mladić vraćen roditeljima u mrtvačkom sanduku? Upitajmo Srbe u Sarajevu koliko ih danas tamo živi, a koliko ih je živelo pre tog nesrećnog bratoubilačkog rata? Dozvoljavam proveru svake i još jednom svake napisane reči u knjizi. Kada se uverite u istinitost, da li bih tada mogao očekivati Vaše izvinjenje, ili da ipak kupim šlem i zaštitni prsluk kako bih se zaštitio od neopravdane uskipelosti. Uputivši mi grozno neukusne i uvredljive reči, smatram da ništa više niste u pravu, nego kada bi o knjizi objektivnim sudom sudili. (R.B.M. 04. 06. 2014)