KAPLAN BUROVIĆ-29.11.2012 KONJICE 34 Small

Preko naših medija bilo je govora o engleskom naučniku Nöel Malcolm i o njegovoj knjizi KOSOVO, koja je prije nekoliko godina objavljena ne samo na engleskom jeziku, već i u prevodu na albanski jezik. Svi su do sada iznijeli nedostatke te knjige, pa i neispravne

stavove autora prema istoriji albanskog naroda, sigurno indoktriniran od falsifikovane istorije tog naroda, koliko od samih albanskih istoričara, toliko i od stranih. Ne isključuje se i tendencioznost kod njega, kao i ideološka nastrojenost, pa i antisrpska naklonjenost. Po kritikama, koje su upućene na adresu autora, posebno se istakao akademik, prof. dr Kaplan Burović, koji se više puta osvrnuo na to djelo i duboko naučno ga analizirao, sa njegovim posebnim kompetencijama kao izvrsni poznavalac istorije albanskog naroda i, aktuelno, najveći albanolog na svijetu, posebne smjelosti i posebne samopožrtvovanosti da ustrajno brani naučnu istinu, bez obzira na odjek i reagovanje onih, za koje se zna da su i bez toga neprijateljski raspoloženi protiv njega.1)
Imam u ruke drugo izdanje te knjige na albanskom jeziku, Priština-Tirana 2001, gdje piše da je prevedena sa engleskog izdanja iz 1998. od strane dr Abdullah Karjagdiu, a da je  p r e r a đ e n a od Piro Mishe. Oba Albanci, izašli iz škole Envera Hodže, poznata po svojim svakakvim falsifikatima, pa i universitetskim diplomama prodatim za 10.000 euro ljudima koji ne samo što nisu nikada prešli prag auditorija tog universiteta nizašto, već im noga nikada nije gazila ni na teritoriji Albanije, ni da prime tu diplomu, jer im je isporučena preko pošte.
I sâmo ovo javno priznanje da nemamo posla sa originalnim tekstom, već sa jednom preradom – sinjifikativno je. Sasvim je jasno da se Albancima nije svideo tekst N.Malcolma onako kako ga on napisao i objavio na svom engleskom jeziku, te su ga zato preneli svojim zemljacima u preradi. A šta su to preradili – može se zamisliti.
Polazeći od ovoga, Akademik Burović je od vremena ukazao na neispravnost prevoda, na značajne izmene, pa je javno i pozvao Noel Malcolma da izvidi šta su sve to izmenili i falsifikovali Albanci i da se o tome prononcira. Prošlo je više od 10 godina, a gospodin Malcolm se nije čuo živ. Da možda ovo ne znači da im je to on dozvolio ?!
Noel Malcolm od vremena poznaje Akademika Burovića, preko dela PRAVO LICE ISMAILA KADARE, o kojemu je pisao i na koje se oslonio u svojim studijama, napisanim u vezi albanskog kontradiktornog književnika Ismaila Kadare, svjetski kompromitiran kao zvučnik i trubadur enverizma i ekstremnog nacionalizma, veliko-albanskog šovinizma i rasizma, pa i kao doušnik, špijun i provokator u službi albanske političke policije.2)
U vezi sa njegovim oslanjanjem na ono što kaže Akademik Burović o tom Kadareu, Noel Malcolm je i polemizirao preko medija, televizije i interneta, lično sa Kadareom, nastavljajući da stoji na pozicije Akademika Burovića, što je sigurno albansku mafiju stavilo u pokret da preduzme sve mere da slomi gospodina Malcolma, kako je to činila i čini dan-danas na sve strane svijeta, gdje god vidi da neko u bilo čemu podržava Akademika Burovića. Pokušali su to i sa Makedonskom akademijom nauka i umjetnosti! Sada je svijetski poznato da su ovi Albanci organizovali medijsku blokadu protiv Alademika Burovića, mobing i sataniziranje, pozivajući kao uvek i Titoiste da im se pridruže u tome, pa i staliniste cijelog svijeta. Tako su protiv Akademika Burovića mobilizirali i poznati stalinistički list Francuske L’HUMANITE, a u Jugoslaviji – i članove “komunističkih” kongresa.
Polazeći prije svega od ovoga i, posebno, polazeći od činjenice da kroz djelo KOSOVO Noel Malcolma provejavaju ideje i naučna otkrića Akademika Burovića, čini nam se nemogućim da N.Malcolm u čitavom tom djelu velikog formata i sa preko 500 stranica nije nigdje ni spomenuo Akademika Burovića, kamoli i da ga citirao. Nema ga ni u bibliografiji i niti u registar imena. A ima Adema Demači i druge kao ovaj, koje ni sâm albanski narod ne poznaje kao istoričare i koji do danas nisu doprin’jeli ništa pozitivno za rasvetljavanje istorije Kosova.
Iz ovog djela vidi se jasno da je Noel Malcolm imao u ruke djela Akademika Burovića, preko kojih je ovaj stavio na znanje sav svijet o svojim naučnim otkrićima i konstatacijama u vezi istorije albanskog naroda. Koliko za primjer navodim:

1.- Akademik Burović je obznanio i dokazao dokumentima, činjenicama i strogo naučnim argumentima da Albanci nisu autohtoni ni u Albaniji, kamoli i na Kosovo. Ovo je uzbunilo Albance, pa su se skoro svi digli protiv njega, od akademika do čobanina, da dokažu da su autohtoni. Ali čime? Najprljavijim psovkama i uvredama, pa i pretnjama da će ga ubiti. Pozvali su preko medija (i preko interneta!) svoje junake da pođu u Ženevu, gde živi Akademik Burović, i da ga ubiju. Preko interneta su mu očitali i opelo. I to niko drugi do onaj Albanac sa Kosova koji se do jučer busao u prsa za proleterski internacionalizam i za marksizam-lenjinizam !
Albanski akademik, prof. dr Skender Škupi (Shkupi), eks-ambasador “demokratizirane” Albainje u Turskoj, preko lista Tirane ALBANIJA, pozvao je albansku političku policiju da zabrani ulazak djela Akademika Burovića u Albaniju, pa i njemu samome, iako – dok je sam bio (a i dan-danas je!) na strani Envera Hodže – zna sasvim dobro da se Akademik Burović (i iz ćelije zloglasnog albanskog zatvora Bureli!) borio za slobodu i demokratiju Albanije kao što se to do danas niko nije borio i ne bori se, doprinoseći i žrtvujući za slobodu i demokratiju Albanije koliko i kao niko drugi, iako im ovo nije bio dužan, jer ne samo što nije Albanac, već nije imao i nema ni albansko državljanstvo, pa nije ni poreklom iz Albanije, a da ne govorimo o monstruoznim zločinima, koje su ovi Albanci učinili njemu i njegovoj porodici, pa i njegovoj maloletnoj djeci !
Istina je da nisu svi Albanci kao Skender Škupi. Rodila je albanska majka i sinove kao dr Ardian Kljosi, koji se nije predao, koji se nije potčinio albanskoj mafiji, već je položio i svoj život u odbrani albanoloških teza Akademika Burovića.
Albanološke teze Akademika Burovića, sada poznate na sve strane svijeta, učinile su za sebe ne samo nealbance, već i same Albance, pa i pokojeg od onih najesktremnijih, koji će dušu ispustiti, ali ne i da prihvati te teze, koje je nazvao “crne teze” zato što mu se ne sviđaju. Tako su neki od ovih najzad priznali da nisu autohtoni na Kosovo, da su došljaci, ali – dodaju oni – “Albanci su na Kosovo stigli prije Srba !” Jedan od ovih je i spomenuti Skender Škupi, koji pretendira: “Ko prvi stiže, tome pripada i da stoji na čelo trpeze !”
Akademik Burović je dokazao da, kad su Srbi stigli na Kosovo, Albanci nisu bili nigde na Balkanu, ni u samoj Albaniji: Oni su tada bili u Rumuniji, na padine planina Karpati i Beskidi, gdje su čuvali koze i nisu znali ni da postoji gdje na svetu Albanija.
Noel Malcolm, u predmetnoj knjizi, piše (Ako je to njegovo, a ne Piro Miše !) da nije važno ko je stigao prvi, Srbi ili Albanci?! Ne ulazeći u to da li bi Noel Malcolm rekao to, da nije Akademik Burović nepobitno dokazao da su Srbi stigli na Kosovo jedno 1000 godina prije Albanaca, i – posebno – kad bi Albanci bili i autohtoni, ili da su bar stigli na Kosovo prije Srba, pitamo: Zar tim rečima nije prihvatio ovaj engleski istoričar tezu Akademika Burovića da Albanci nisu autohtoni?! Zar se nije složio sa njim da su Srbi stigli na Kosovo prije Albanaca ?!
Ili to nije uzeo od Akademika Burovića?! Iako mu se ni ime ne spominje, danas se zna što je iz uma i pera Akademika Burovića, a što pripada ovim skorojevićima, koji su se poslije Akademika Burovića angažovali albanološkim problemima.

2.- Noel Malcolm priznaje da arnauti (malim početnim slovom !) nisu bili samo Albanci, da su se tako zvali i najamnici, oni koji su rekrutirani novcem: a takvih je bilo ne samo Albanaca, već i od ostalih naroda Balkama, pa i od Srba.
Gdje je ovo uzeo gospodin Malcolm?! Nije li nam to jasno i glasno rekao prije njega Akademik Burović ?!

3.- Englez Noel Malcolm, neosporno veliki prijatelj Albanaca, nalazi kod njih, Šćipetara, i Kelte. Gdje je ovo našao gospodin Malcolm?! Nije li nam i to jasno i glasno rekao prije njega Akademik Burović ?!

4.- Na str. 16 njegove knjige piše: “U Malesiji, svako pleme je imalo svoju teritoriju, sačinjena od ispaša i od jedne udoline ili nekoliko nenastanjenih klanaca. Na Kosovo, gdje su se pripadnici raznih plemena izmješali, ovaj teritorijalni princip teško da se mogao upražnjavati…”
A ovo, gdje nam to nađe gospodin Malcolm?! Nije li nam i to jasno i glasno rekao i dokazao prije njega Akademik Burović, koji – bazirajući se na tu istinu i mnoge druge kao ova – dokazao nam je da su Albanci sišli na Kosovo sa albanskih gora, useljavajući se na ognjišta istrebljenih ili iseljenih Srba ?!

5.- Na strani 10 Nöel Malcolm piše: „U proteklim vjekovima postojale su jake i posebne veze između albanskih i crnogorskih plemena Malesije (Današnja Severna Albanija!- IV): neka od ovih plemena bila su dugi saveznici u ratu, druga su imala običaj da se žene međusobno, dok neka plemena imala su legende i usmena predanja za zajedničke pradedove. Moguće je da se ovdje desilo jedno etničko ukrštavanje: neka od crnogorskih plemena moguće su imala svoje porijeklo od albanskih porodica, dok neka albanska plemena, moguće su imala i slovenske pradjedove“.
A ovo, gde nam ovo nađe gospodin Malcolm?! Poznato je da su albanski istoričari priznali od vremena da su se neka njihova plemena slavizirala. Neki od ovih Albanaca dan-danas pretendiraju da su ne samo svi Crnogorci, već i svi Srbi, redom, pa i Nemanja (Ne i njegov sin Sveti Sava !), srbizirani Albanci. Ali, do danas, nijedan od ovih sveznalaca (Iskotenih iz Muhamedovog KUR'ANA !) još nije prihvatio da su se i srbo-cërnogorska plemena albanizirala, iako je francuski istoričar Ami Bue (Ami Boué, 1794-1881) prije skoro dva vijeka rekao: „U suštini ovi Arbanasi nisu ništa drugo nego rasa bastarda, pomješana mnogo sa srpskom krvlju...Oni su došli na mjesta odakle su emigrirali Srbi, napustivši ih 1690. i 1737. Njihovi fisovi ili plemena...mnogobrojna su...i sva potiču od mješanih alijansa albano-srpskih“.
Akademik Burović ih nije nazvao bastardima ni srpskim, niti turskim, ali jeste, jasno i glasno nam je rekao i dokazao da se nisu srbizirala samo albanska plemena, već su se i srpsko-crnogorska plemena albanizirala.
Je li potrebno da nastavimo ovo navođenje i dokazivanje da je ovaj engleski istoričar imao u ruke studije akademika, prof. dr Kaplana Burovića, da ih je iscrpno iskoristio, da se i oslonio na njega skoro za sva njegova pozitivna pretendiranja, ali da mu nigde ne spominje ime – nolens-volens – čineći ovako jedan plagijat, nedostojan za poštenog čovjeka?! Ili – ponavljam – da možda nisu izbacili ime Akademika Burovića pomenuti Albanci prilikom prevođenja i prerade tog djela?! Ostaje na gospodina Noela Malcolma da se prononcira. Ćutanje ga optužuje za svašta.
Ilija VUČJAKOVIĆ


_________________
1) Imam pri ruci ove studije Akademika Burovića u vezi knjige KOSOVO N.Malcolma: a) Malcolm i arnauti, objavljeno sprva u Srpske internet novine ISTINA God. III, Br. 118, Beč, 15.juli 2007, preštampana u Akademikovom djelu MARTIRIZIRANO KOSOVO, Ulcinj 2007, str. 93; b) Nacionalnost katoličkih biskupa Albanije, Crne Gore, Srbije i Makedonije, objavljena sprva u listu TABLOID God. VI, Br. 177 i 178, Beograd 02.IV.2009; preštampana u Akademikovom djelu NA ISTOKU NIŠTA NOVO, Ulcinj 2009, str. 51, koje je Akademiku spaljeno sred Tirane zajedno sa tri druga njegova djela (čitav tiraž!), upravo zbog ovih studija koje se Enverovcima ne sviđaju; c) Malcolm i Metohija, objavljena sprva na sajtu KORENI, Beograd 04.V.2010, preštampana u Akademikovom djelu ODAN I ODRAN, Ulcinj 2011, str. 101.
2) MALCOLM, Nöel:  In the Palace of Nightmares (U palati priviđenja), list THE NEW YORK REVIEV, tom XLIV, Br. 17, New York, 6.novembar 1997.