Књига „Споменица Младе Босне 1914-2014″ академика Војислава Максимовића капитално је дјело српске културе и духовности које недвосмислено указује да су младобосанци били борци за слободу српског народа, изјавио је публициста Слободан

Наградић.“Ријеч је о младим, самосвјесним људима који су се борили против страног поробљавања, а за више циљеве економске, националне и социјалне правде“, рекао је Наградић.

Он је додао да је ова књига значајна, јер на најсвеобухватнији начин до сада, на готово 1.800 страна, освјетљава прилике пред Сарајевски атентат, говори о учесницима тог атентата и о духовном и мисаоном покрету „Млада Босна“.

Наградић је навео да је Максимовић у књизи приредио текстове који су писани прије 100 година о „Младој Босни“, али и текстове новијег датума, те да су сабрани радови више од 200 аутора.

„О `Младој Босни`, која је у српској историји на неки начин била скрајнута, ипак је писао репрезентативан број аутора“, истакао је Наградић.

Академик Војислав Максимовић изјавио је да је желио, бар на неки начин поводом 100 година од Сарајевског атентата, да се одужи једној великој генерацији.

„У предговору књиге сам рекао, понављајући Његошеве ријечи, да је то покољење за пјесну створено“, рекао је Максимовић.

Он је додао да књига формално има два дијела и да му је требало доста времена да ово дјело приреди.

Књигу „Споменица Младе Босне 1914-2014″ објавили су Српско просвјетно културно друштво „Просвјета“ и Завод за уџбенике и наставна средства поводом 100 година од Сарајевског атентата и почетка Првог свјетског рата.
Срна