12233019 537165696432404 1254084558 n

Pesnik Džibrić Admir, rođen 7.2. 1972.godine u Tuzli. Nastanjen u Bikodžama, opština Lukavac, BIH.Obrazovanje, srednja škola, hemijsko - tehnička. Poeziju piše još kao tinejdžer od svoje 14.godine s pojavom prve đačke ljubavi.
Do decembra 2012 .godine piše isključivo samo za svoju dušu što i dan danas to radi i tek od prije godinu dana aktivan i piše po fejsbuku na nagovor prijatelja.

Jedan od autora s pjesmom „Svijet sanjalica“ u međunarodnoj zbirci pjesnika koju su izdali Citati r.s iz Subotice koja je ujedno i naslov njegove prve zbirke poezije koja je izašla u decembru 2013. godine. Njegova zbirka naišla je na pozitivno mišljenje kod kritičara, čitaoca ( prodata u 20 evropskih država), javnog mjenja u televizijskim i novinskih promocijama, kao i održanim u Sarajevu, Lukavcu, Zenici, Mariboru, Rijeci, Beogradu, Subotici itd. Još je izdao zbirku i zbirku pjesama „ U njihanju svijesti“ u martu 2015. godine.
Učestvovao je na brojnim festivalima: Mesopotamia – Beograd, Dani knjige – Rijeka, Festival poezije – Biograd, u Vitezu, Bujanovcu( Srbija), Ogulinu, umjetničkoj koloniji umjetnika u Pagu, Karavanu pjesnika u Subotici i Kaknju i brojnim drugim manifestacijama.
Zajedničke zbirke: Citat rs – Subotica, Umreženi snovi – Hrvatska, Arte knjiga – Beograd, Dani knjige – Rijeka, Antologija pjesnika – Zagreb, Zbornik savremene poezije – Beograd, Pjesme koje život nam znače – Ogulin, Zbornicima Mesopotamije 2013 i 2014, Međunarodnom zborniku“ Branko Miljković – Niš, Skadarlijska boemija, Zbornik radova udruženja pisaca“ Poeta“ – Beograd, Zborniku – Varaždin,Tolerancijom kroz umjetnost, dječijoj međunarodnoj zbirci „ Zagrli život“ – Subotica itd.
Učešće na portalima: Pokazivač – Beograd, InterNovine, Citat rs – Subotica, Afirmator – Beograd, Avlija – Rožaje, Očajavanje – Hrvatska, Udruga – Križevci, Rječju protiv nasilja - Zagreb itd.
Dobitnik je nagrada: Međunarodni festival Mesopotamija 2013 – Beograd , III mjesto u konkurenciji za prostora Balkana sa izuzećem Srbije, te specijalnu nagradu žirija za pjesmu „ Probudi me zoro“ na Međunarodnom festivalu Mesopotamija 2014, te brojnih diploma od kojih najznačajnija za zasluge i učešće u međunarodnoj zbirci poezije za djecu „ Zagrli život“ namijenjenu za pomoć oboljeloj djeci od raka u Srbiji. Njegove pjesme su prevođene još i na albanski jezik. Živi i radi u Lukavcu.

 

NIJE TI ISTO

 

Nije ti isto,
tamni vilajet naspram ravni zlatne doline,
tragovi bijelih golubova i nemira kad se pojavi,
ključ sudbine kad je bačen i uzalud troše se godine.

 

Svaka kretnja ugruvanih stopala po zemlji mrskoj,
treptaj mozga i žmarac patnje u ljusci bijednoj
nalik nisu izvoru pitkom u duši žednoj,
notama skladnim po srcu i pismu svetom.

 

Nije ti isto,
kita gorkog maka i bijelih mirisnih jorgovana,
prijestolnicom putuje li crni voz
i osmijeh, rado viđeni gost,
nit fenjeri kad ne frkću svjetlost tvojim ulicama.

 

Skitanje u potrazi za smaragdnim poljima
sumorno je, prirodom ako ti ne zamirišu zeleni borići.
Nauči, tugu ne udiši duboko, svojim očima.
Nađi prosvijetljen izlaz u svakoj groznici.

(2014)

 

LJUBAV

 

U životu radost.
U radosti osmijeh.
U osmijehu vječna mladost.
U vječnoj mladosti sanjani svijet.

 

U srcu želja.
U želji vatra.
U vatri plamen.
Ljubav, sve što nam treba.

(2000)