Kantarion uljeKantarion ili gospina trava po svojim lekovitim svojstvima vec odavno je poznat i priznat. Ova lekovita biljka cest je gost u nasim kucama i rado se upotrebljava za otklanjanje mnogih tegoba. Na prvom mestu nalazi upotrebu za lecenje rana, grceva u stomaku, bolesti bubrega, slezine, jetre, bešike, sluzi u plucima i povoljno deluje na krv.

Kantarion ima vise naziva kao sto su: gospina trava, bogorodicina trava, gospin cvet, strasno zelje, gorac. To je višegodišnja je biljka i raste u visini od oko jednog metra a cvetovi su jarko zute boje.
Voli suvo zemljiste i dosta sunca pa cesto raste na livadama i neobrađenim njivama, kao i suvim brdascima. Najpovoljnije vreme za berbu je maj i jun. Lekoviti delovi biljke su listovi i cvetovi a beru se u maju i junu mesecu.

Kantarion se jos od davnina koristi kao efikasno sredstvo i proveren prirodni lek za vidanje rana i protiv opekotina, posekotina, hemoroida. Za unutrasnju upotrebu odlicno se pokazao protiv bolova u zelucu, jetri, protiv proliva i crevnih parazita. Uspesno suzbija nekontrolisano mokrenje. U kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama, odlicno je sredstvo za lecenje prehlade, dugotrajnog kašlja i astme. Ova biljka ima izrazeno antibakterijsko dejstvo i prirodni je antiseptik.

Kantarion se upotrebljava i za lecenje blazih oblika depresije i kao sredstvo za umirenje. Kada se sve sabere nije ni cudo sto narodna medicina kaze da je to biljka za sve bolesti.
Kantarion ulje

Osim toga sto se ulje od kantariona upotrebljava u kuhinji kao zacin za jela koristi se i za obloge, masaže, za smirenje, opustanje i kao lek protiv bolova u zelucu. Pogotovo ce dobro ciniti suvoj, osetljivoj i ispucaloj kozi. Dobro je i kao zastita od sunca, zracenja, protiv akni, opekotina, uganuca, povreda misica, hematoma i svih reumatskih oboljenja.

Protiv bolova u zelucu i za umirenje, potrebno je tri puta dnevno, pola sata pre jela, uz malo tecnosti, popiti 30 kapi kantarion ulja.

Za spoljasnju upotrebu, kod laksih oboljenja, obolelo mesto namazati uljem od kantariona a kod tezih, namociti maramicu ili gazu i drzati kao oblog.
Caj od kantariona

Caj od kantariona potrebno je piti više puta dnevno i to za lecenje upala i bolova unutrasnjih organa. Priprema se tako sto se jedna mala kasika lista i cvetova biljke prelije sa jednom soljom kljucale vode. Nakon 10 minuta procedi i pije nezaslađen.