Srpska pravoslavna crkva u Švajcarskoj izgubila je posle 40 godina pravni status formalne Crkve i stavljena je u rang sa sektama, saznaje "Blic".

Do ovakvog scenarija i bruke došlo je zbog neplaćenog poreza, neprijavljivanja prihoda i samovolje episkopa austrijskog-švajcarskog Andreja.

Episkop Andrej je suprotno zakonima Švajcarske finansije i imovinu stavio pod svoju, a ne kontrolu crkvenog odbora i švajcarske države. Da stvar bude gora, on od avgusta prošle godine Švajcarskoj nije plaćao porez, na šta je po tamošnjem zakonu bio striktno obavezan.

Zbog takvog ponašanja, poreskim vlastima duguje se bar 100.000 franaka, koliko je Srpska crkva bila u obavezi da plati na prikupljene prihode od vernika, bogosluženja, prodaje sveća. Procenjuje se da je od vernika prikupljeno najmanje nekoliko stotina hiljada franaka na koje nije plaćen porez, pa su švajcarske vlasti SPC u Cirihu izbrisale iz registra.

Izvor “Blica” iz Patrijaršije tvrdi da je vladika Andrej sve to uradio kršeći i crkvene i građanske zakone.

- Da bi stavio pod isključivo svoju kontrolu finansije i imovinu Crkve, on je civilnu i crkvenu upravu proglasio za protestantsku organizaciju i smenio crkveni odbor na čelu sa Milutinom Šćepanovićem i višedecenijskim starešinom Draškom Todorovićem. To je uradio ne shvatajući da su upravo oni pred civilnim švajcarskim zakonima jedini pravni zastupnici Srpske crkve - objašnjava sagovornik “Blica”.

Kako kaže naš sagovornik, episkop Andrej formirao je svoju grupu poslušnika.

- Oni su zloupotrebili pečat i faksimile crkvenih zvaničnika kako bi se dokopali novca i bankovnog računa, na kojem ima više miliona evra. Da ne bi njih krivično gonili zbog utaje poreza, crkveni odbor i starešina crkvene opštine Draško Todorović obratili su se švajcarskim vlastima, a obavestili su o svemu i patrijarha Irineja - tvrdi izvor "Blica".

Saznanja našeg lista potvrdio je i ciriški protojerej Draško Todorović.

- SPC je posle 40 godina u Cirihu praktično svedena na sektu. Do toga je došlo zato što je vladika Andrej umesto pravosnažnog statuta, verifikovanog od saveznog ministarstva nadležnog za crkve i verske zajednice u Švajcarskoj i prihvaćenog od matične eparhije, prezentovao novi, bezvredan, kako sa crkveno, tako i sa građansko-pravnog stanovišta. Tim dokumentom on lišava vernike prava glasa u upravljanju imovinom pri parohiji i Crkvenoj opštini Svete Trojice u Cirihu - kaže Todorović.

    Vladika Andrej izabran je 2014. godine za episkopa Austrijsko-švajcarske eparhije sa sedištem u Beču, pod njegovom jurisdikcijom nalazi se oko 300.000 vernika, a 100.000 franaka je iznos poreza koji eparhija nije platila švajcarskoj državi.

On za "Blic" tvrdi da je cilj episkopa Andreja bio da nametne paralelno finansijsko poslovanje da bi se izbegla do sada uobičajena finansijska transparentnost, odnosno finansijska kontrola švajcarskih vlasti.

- O svemu tome obavestio sam patrijarha Irineja, jer je reč o finansijskoj malverzaciji koja može da ima nesagledive posledice za SPC. U pismu sam mu stavio do znanja da je reč o pokušaju otmice hrama i otuđenja prihoda vernika, ali i skrivanju tih prihoda od švajcarskih vlasti, čime su izigrane poreske obaveze - kaže Todorović.

    Crkva nije švajcarskoj Poreskoj upravi prijavila prihode od priloga vernika, naplate bogosluženja i prodaje sveća.

"Blic" je pokušao da dobije i komentar vladike Andreja, ali on nije odgovorio na pitanja koja smo mu uputili mejlom.
Patrijarh Irinej: Nije sve izgubljeno

Srpski patrijarh Irinej kaže za "Blic" da je upoznat sa celim slučajem i da traži način da se sve reši.

- Znam da postoje problemi sa crkvenom opštinom u Cirihu. Proveravamo da li je izgubljen status Crkve i ako jeste kako da ga vratimo. Ja već duže vreme pokušavam da taj problem rešim u zajedničkom razgovoru sa ocem Draškom i vladikom Andrejem i vidim šta nam je činiti zarad interesa vernika. Nadam se da nije sve izgubljeno i da ćemo naći neko rešenje kako ne bismo i imovinu Crkve u Cirihu izgubili - kaže patrijarh Irinej.

Slađana Vukašinović
Cirih profimedia-0253354358 Foto: Profimedia
Krivac: Vladika Andrej Foto: RAS Srbija