Хоће ли Теодосије потписати споразум са шиптарским терористима?

Уместо Епархије рашко-прирзенске традицинално пливање за Богојављенски крст на језеру Газиводе био је у организацији Дома културе “Стари Колашин”

Иако је Епархија рашко-призренска саопштила да “ове године није у стању да уприличи, због организационих и безбедоносних разлога, традиционално Богојављењенско пливање за Часни крст на језеру Газиводе” оно се ипак одржало у организацији Дома културе “Стари Колашин”.

Тиме је, како незванично тврде Данасови извори, “премошћено” неразумевање и незаводовљство Срба са КиМ одлукама ЕРП, поготово што се за ово bogojavljensko plivačko takmičenje пријавило више од 100 српскх младића, решених да очувају традицију без обзира на став Цркве.

Марко Јакшић, члан Председништва Покрета Срба са КиМ “Отаџбина” и Српског нациналног већа КиМ, изјавио је за Данас да “Епархија није имала разлога за отказвање пливања на језеру Газводе, али да се то међу Србима на КиМ доводи у везу са недавном посетом патријарха Порфирија јужној српској покрајини и причама да је СПЦ спремна да потпише уговор са Владом Косова о свом статусу”.

– Патријарх Порфирије је, како се прича чак и у црквеним круговима, дошао је из политичких разлога да припреми терен за потписивање уговора између СПЦ и Владе Аљбина Куртија, што никако не може да се изједначи са уговорима које Црква има са Хрватском, БиХ, Црном Гором. КиМ није посебна независна држава и такав потез био би фактичко признавање самопроглашене косовске независности. ЕРП је за отказивање пливања за Часни крст на Газиводама навела чудне и неодбрањиве разлоге, али је то у духу последње патријархове посете и његових порука у којима позива да се ни на који начин непровоцира албанска страна – каже Марко Јакшић.

Према његовим речима, “збуњуће је то што је патријарх одбио више захтева СНВ КиМ и Срба са Косова и Метохије да их прими и разговара са њима, али током предбожићне посете није одбио да се сретне са градоначелником Пећи, Албанцем, иако у овом граду осим монахиња готово да више нема Срба”.

– За чуђење је и то што паријарх Порфирије током ове посете КиМ није ни једном речју није поменуо нити изјавио нешто о православним храмова СПЦ које је Министарство културе Косова ‘присвојило’ и прогласило римокатоличким цркама као што је случај у Горњем Винарцу и Перковцу – напомиње Марко Јакишић.