Поводом 20. маја, Дана кућних љубимаца, удружени представници љубитеља животиња: Феникс, Нада за животиње – Риска и Линк Плус посетили су евакуисане Обреновчане и њихове љубимце смештене на Факултету спорта и физичког васпитања у Београду, на

Кошутњаку (нови ДИФ).

„Власници нам се обраћају јер не могу да нађу своје љубимце. Спасавање остављених љубимаца и поновни сусрет с њима веома су потресни и за људе и за животиње“, рекла је агенцији Бета Миља Кривокућа, представница удружења Нада за животиње – Риска. Штаб за ветерину основан је при Кризном штабу општине Обреновац и градјани те општине ту треба да се обрате за помоћ уколико немају хране, воде или је потребна ветеринарска помоћ животињама.

Кривокућа је додала да су удружења у писму министру одбране Братиславу Гашићу, министарки пољопривреде и заштите животне средине Снежани Богосављевић-Бошковић и начелнику Сектора за ванредне ситуације МУП Предрагу Марићу, замолили да градјани у угроженим подручјима добију помоћ и за кућне љубимце и друге животиње.

Удружења су у писму министрима предложила и да се при свим кризним штабовима оснују и штабови за ветерину. Београд је прихватио „Европску иницијативу 17″, једну од најугледнијих невладиних организација која се бави животињама, и отворио врата
кућним љубимцима.

Поводом 20. маја, Дана кућних љубимаца, у „Битеф театру“ ће се одржати хуманитарна плесна представа од које је приход намењен азилима за незбринуте животиње. Институције, трговине, ресторани и кафићи такодје ће данас отворити врата кућним љубимцима.

Нови ДИФ је један од ретких прихватних центара за људе с кућним љубимцима.

Извор: Агенције