Vaš pospani pas iznenada počinje da trza šape dok mu telo drhti… Oči su mu zatvorene a čini vam se da laje… Izgleda kao da trči, eventualno juri nešto. Šta se dešava? Zašto se psi trzaju u snu? Naime, ovo je potpuno normalno ponašanje i nema razloga za brigu. Baš kao i

mi, i psi sanjaju. Oni prolaze kroz tri faze sna: NREM faza je spavanje bez brzih pokreta očiju, dok se u toku REM faze (rapid eye movement) očne jebučice brzo pomeraju. U trećoj fazi moždani talasi su spori, tokom koje pas duboko diše i spava. Stručnjaci za ponašanje životinja smatraju da psi sanjaju tokom REM faze i tada se trzaju ili pomeraju sve četiri šape kao da jure zeca.

Nikada ne možemo znati sa sigurnošću šta je pas sanjao, ali ako se trza i laje verovatno u snu proživljava neku sličnu situaciju iz svakodnevnog života, piše "Životinje.rs. Oni psi koji vole da se sklupčaju spavaju sa zategnutijim mišićima i zbog toga su manje opušteni od pasa koji vole da se ispruže, pa se samim tim i manje trzaju. Međutim, iz neobjašnjivih razloga, štenci i stariji psi više i češće se trzaju u snu od odraslih pasa.


Kako tada reagovati? Da li treba probuditi psa?

Ne paničite kada vidite da se vaš pas trza u snu. Naime, većina stručnjaka smatra da ih ne treba buditi. Mi ne možemo da znamo da li pas loše sanja, možda je samo uzbuđen jer se u snu igra novom igračkom. Ukoliko psa probudimo u sred REM faze, to će samo zbuniti i dezorijentisati psa, pa može burno da reaguje ili da vas čak povredi. Takođe, ukoliko psa probudimo u sred ciklusa, neće dobiti od sna ono što mu najviše treba – odmor.

Nekada psi imaju noćne more pa se mogu sami probuditi uplašeni. Nežno ga pozovite kako bi se uverio da je sve u redu i da je budan. Međutim, važno je prepoznati razliku između sanjanja i trzanja koje prouzrokuju napadi. Tokom sna pas će napraviti dva ili tri nagla pokreta i nastavi mirno da sanja. Ali, tokom napada pas je ukočen i snažno se trese, može doći do gubitka svesti ili preteranog drhtanja, i neće reagovati kada ga pozovete. Tada odmah potražite veterinarsku pomoć.