Vlasnicima se preporučuje da motre na ponašanje ljubimca kako bi reagovali i potražili stručnu pomoć, ukoliko se negativno raspoloženje nastavi.

I kućni ljubimci imaju emocije i znaju da budu tužni, a na vlasnicima je da znaju kako pas pokazuje tugu i kako tada može da mu pomogne.

Vaš pas ne može da vam kaže zašto je tužan, pa da jednostavno taj uzrok otklonite.

Ovo su neki mogući razlozi zašto vas pas i nije u top-formi u emotivnom smislu: bolest, nedostatak interakcije sa drugim psima, velike životne promene, uginuće legla, razdvojenost od vlasnika i slično, piše apetit.rs.

Kako prepoznati tužnog psa

Garantujemo da vam ne treba previše pomoći da sami ustanovite da je vaš pas tužan. Kada je neko vaš član porodice, lako ćete primetiti svaku promenu u raspoloženju.

Međutim, ipak ćemo navesti najčešćih 5 simptoma tuge kod pasa:

– Uznemirenost – pas u kontinuitetu traži nešto ili luta po kući, što je praćeno cviljenjem ili uzdisanjem.
– Destruktivno ponašanje – pas traži dodatnu pažnju ponašajući se agresivno. To pokazuje nakupljenu energiju kod psa.
– Ishrana – tužan pas uglavnom odbija hranu i vodu, ili bar smanji količinu koju konzumira. Ređe se dešava da pas traži više hrane.
– Spavanje – pas će teže ustajati i spavati više nego što je to prosečno određeno (više od 14 sati dnevno).
– Pokunjenost – psu će nedostajati energije da se bavim uobičajenim aktivnostima.

Depresija kod pasa – kada tuga prevagne

Svaki posvećeni vlasnik će gotovo odmah primeti simptome tuge kod pasa. Preporučujemo vam da motrite na ponašanje ljubimca kako biste reagovali i potražili stručnu pomoć, ukoliko se negativno raspoloženje nastavi.

Ako pak odlučite da ignorišete pojavu simptoma, ili im ne pristupite dovoljno ozbiljno, situacija se može zakomplikovati i tuga može prerasti u pravu depresiju. Jasni znaci da je tuga (i depresija uznapredovala) su koprofagija – konzumiranje sopstvenog izmeta, svrab, bezrazložno povraćanje i gubitak glasa.

Koprofagija se najčešće javlja kod štenadi starosti do do 6 meseci, ali i kod starijih pasa kao znak ozbiljno narušene psihe i zdravlja.

Kako se to ne bi dogodilo, pazite na ponašanje vašeg psa i, po potrebi, konsultujte se sa veterinarom od poverenja.